Милица Гардашевић: Надскочила и себе и ривалке

Србија тренутно има најбоље рангирану скакачицу удаљ у Европи, 24-годишњу Новосађанку Милицу Гардашевић.
САС/ Милица Гардашевић у Београду скочила 6,90 метара
Фото: САС/ Милица Гардашевић у Београду скочила 6,90 метара

Ученица тренера Марка Милинкова фантастично је одрадила државно првенство у дворани у Београду. Три пута је атлетичарка АК Војводина из Српске Атине „летела” даље од личног рекорда, да би у последњој серији заблистала скоком од 6,90 метара. Осим што је освојила титулу, Милица је „скочила” и на прво место у Европи јер је тренутно овим резултатом испред свих, док је на светској ранг листи друга.

Само три дана пре Првенства Србије, на Београдском митингу Гардашевићева је изједначила најбољи резултат каријере – 6,69 м, а на истом месту је потом на државном то остварење три пута поправљала (6,73 м, па 6,74 и 6,90 м). На ранг листи Старог континента испред је олимпијске и двоструке светске првакиње Немице Малаике Михамбо (6,83 м) и двоструке планетарне шампионке и троструке европске у затвореном, Иване Вулете (6,81 м). На светској топ листи испред Новосађанке је само Американка, годину дана млађа од ње Тара Дејвис (6,99 м).


Тренира за сениорску медаљу

Милица Гардашевић је постала јуниорска првакиња Европе на отвреном 2017. године. Потом се на ЕП за млађе сениорке окитила сребром 2019. Шампионат Старог континента у Истанбулу биће јој друго сениорско у дворани. Дебитовала је 2019. године у Глазгову, док је прошли у Торуну пропустила.

– И даље немам сениорску медаљу и то је оно за шта тренирам и надам се да ћу ускоро успети да је освојим. Неће бити лако, али верујем у себе и у људе с којима радим – поручила је Милица.


На питање да ли је одгледала снимак изванредног скока од 6,90 м, Милица Гардашевић је на почетку разговора одговорила:

– Искрено, нисам.

Како каже, упркос резултату, скок није био савршен, а није било ни претеране еуфорије.

– Мени је само Европско првенство у Истанбулу у мислима. Овај резултат јесте велики успех, не потцењујем га, али волела бих да га поновим у Турској, то ми је приоритет – истакла је Милица.

Сјајни тандем Гардашевић-Милинков, целе сезоне се припремао за главно такмичење, поменути шампионат Старог континента, а успутне станице, између осталих, били су и јаки митинзи у Карлсруеу, Дизелдорфу и Берлину.

– Имала сам стално те преступе и на томе морам да порадим. Форму смо свакако темпирали за Истанбул и није ми жао што сам на неким митинзима можда испустила победу. На крају се све исплатило када сам забележила 6,90. Важно ми је да останем здрава до краја сезоне и да скочим добро када буде најбитније – објаснила је европска јуниорска првакиња и вицешампионка Старог континента за млађе сениорке на отвореном.

Првенство Европе у Истанбулу је од 2. до 5. марта и Милица иде тамо као прва на ранг листи.

– Одговара ми то што имам времена да се одморим и припремим за шампионат. Не залуђујем се овим скоком од 6,90 метара. Свесна сам да ћу тамо бити са олимпијском и светском првакињом Малаиком Михамбо, па Иваном Вулетом, двоструком светском шампионком и троструком европском у дворани, као и Украјинком Марином Бек-Романчук, која брани титулу. Овај резултат јесте ветар у леђа и част ми је што идем тамо са најбољим остварењем, али то не значи да ће то бити довољно за висок пласман и борбу за медаљу. Неће бити лако свакако, али драго ми је што сам у тој екипи поменутих атлетичарки – поручила је Милица Гардашевић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести