КК ЦЗВ: Одлазак Станковића ненадокнадив губитак за кошарку

БЕОГРАД: Кошаркашки клуб Црвена звезда опростио се од свог оснивача и некадашњег играча Боре Станковића, наводећи да је његов одлазак велики губитак за кошарку.
kk crvena zvezda
Фото: KK Crvena zvezda

Дугогодишњи функционер ФИБА и легендарни кошаркаш Бора Станковић преминуо је данас у Београду у 95. години.

"Одласком Борислава Станковића, једног од оснивача нашег Спортског друштва и кошаркашког клуба, Црвена звезда, светска, европска и српска кошарка доживели су ненадокнадив губитак", наводи се саопштењу клуба са Малог Калемегдана.

"Опус и заоставштина легендарног „чика Боре“ српској, европској и светској кошарци је огроман: Станковић је био један од оснивача кошаркашког клуба Црвена звезда, као иОКК Београда, репрезентативац Југославије, дугогодишњи генерални секретар ФИБА и члан Међународног олимпијског комитета, и човек који је постигао први кош у историји светских првенстава. Такође, док је као први човек ФИБА водио ту организацију, залагао се и изборио за неке од револуциноарних промена у светској кошарци ко-је важе и данас", стоји у саопштењу.

"Бора Станковић је у марту 1945. године био један од људи који је присуствовао оснивачкој седници СД Црвена звезда 1945. и са кошаркашком секцијом, заједно са Поповићем, Гецом, Калембером и осталим великанима наше кошарке утабао прве кораке кошарке на Малом Калемегдану И на овим просторима. Са КК Црвена звезда освојио је три титуле првака Југославије у тиму за који су наступали Гец, Каламбер, Роклицер, Демшар, а предводио их још један од темеља наше кошарке Небојша Поповић. Наступао је за КК Партизан, један је од оснивача ОКК Београда још једног легендарног српског клуба,са којим је такође освојио три титуле првака Југославије", истиче се.

Црвено-бели подсећају и на то да је био је генерални секретар КСЈ (1956-1966), а од 1969. године стално је био ангажован у светској кошаркашкој федерацији ФИБА.

Од 1976. године обављао је функцију генералног секретара ФИБА и до одласка 2002. године ова организација доживела је бројне промене.

Борислав Станковић је рођен 9.јула 1924.године у Бихаћу, преминуо је у свом дому у Београду, који је био његова стална адреса од 1945. године.

Lazete
20.03.2020 • 12:37
Vas je osnovao zlocinac Krcun.
EUR/RSD 117.5923
Најновије вести