Ђорђевић: Нема пријатељских, свака следећа најважнија

БЕОГРАД: Селектор кошаракшке репрезентације Србије Александар Ђорђевић, пред припремни меч са Литванијом, рекао је да ће тај сусрет бити права прилика за проверу свега што његов тим очекује на Светском првенству у Кини.
s
Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

"Не знам шта би могао да кажем осим да репрезентативци раде у добром ритму. Прикључио се Никола Јокић и даље настављамо у истом ритму. Припремамо се за утакмицу и све које нас чекају. Уакмица ће бити физички захтевна, јер Литванци годинама праве стил кошарке који им доноси резултате, а то је снажна игра, физички дуели. То је оно што нам треба да се спремимо за напор који нас чека на СП", рекао је Ђорђевић на конференцији за медије у Штарк Арени.

После меча са Финском, селектор је изнео низ критика на рачун игре у одбрани, а објаснио је и колико је важно да екипа уђе у такмичарски ритам што пре.

"То су неке ствари које се трудимо што пре да изградимо. Припреме су толико захтевне да више не постоји појам ''пријатељска'' утакмица. Постоји припремна, али не пријатељска. Понос код свих је тако велики да сви желе да победе, па тако и ми. Ја имам мото да је свака следећа утакмица најважнија у каријери. На нама је да што пре изградимо ту карактеристику која нас је красила годинама, а то је физичка снажна игра у дуелу, ''у месо'', да не бежимо од тога, да се не чувамо, јер не знамо другачије. Ту смо добили много уз наше стандардно кошаркашко знање и сарадњу. Не постоји себичност у игри. Из тога градимо нападачку филозофију, уз нашу стандардну одбрамбену, која нам је много тога дала", објаснио је Ђорђевић.

Он је упитан и у каквој су форми НБА играчи, који су се касније прикључили и колико ће то бити сметња.

"Они су радили сами, у доброј су физичкој форми. А ово друго ћемо знати на крају. Ако буде како смо се надали, рећи ћемо то је супер. Ако не буде, имаћемо неки изговор који ја не волим. Имао сам разговор са Богдановићем, не волим да имамо било какве изговоре пред велико такмичење. Мислим да кроз овај период и све утакмице које су изузетно захтевне, поготово Акрополис куп, да ће помоћи играчима да дођу до жељене форме", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је говорио и о томе како је дочекан Никола Јокић, који се репрезентацији прикључио јуче, и као се играч Денвера носи са притиском јавности.

"Са помоћним тренером Антонићем сам провео код њега цео дан, зна цео план. Изгледа добро, радио је добро. Са великим ентузијазмом је ушао међу играче. Сви су једва чекали да га виде, сви га познају. На нама је да га усмеримо ка доброј форми и изнивелишемо. Он је пелцован против било каквог притиска. Нема потреба да притисак стављамо пред било ког играча, сви они имају притисак, ја такође. Трудим се да скинем притисак са њихових леђа, али смо навикли на њега, јер морамо да се носимо са тим ако желимо да освајамо медаље", закључио је Ђорђевић.

Утакмица између Србије и Литваније игра се у суботу од 21 сат у Штарк арени.

 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести