Вучић с патријархом о помоћи нашој цркви у Црној Гори

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да ће разговарати с патријархом Иринејем о формирању одређене комисије да се види како правнички да се изађе пред светске и међународне организације у вези црногорског Закона о слободи веоисповести.
Vucic patrijarh/tanjug
Фото: Tanjug

Разговараћемо како да помогнемо нашој цркви. Не разумем се у митрополије и епархије, за мене постоји само СПЦ, поручио је Вучић гостујући у емисији РТС-а „Око“.

Казао је да су Србији руке прилично везане и да чини колико може.

Подсетио је да више не постоји државна заједница, и да Србија поштује Црну Гору као независну државу, те и да је она постала независна 2006. године, када су на власти у Србији били они који га сада критикују због наводне пасивности.

На питање да ли би ситуација била другачија да је он био на власти када је одржан референдум о отцепљењу Црне Горе из државне заједнице, одговорио је без дилеме да би:

Водио бих паметну кампању, не бих радио на томе колико ће неко пара да узме себи са РТС, или дргих земаља из разних амбасада или по хотелима, већ бих гризао и борио би се за опстанак државне заједнице, рекао је он.

Мило Ђукановић не би добио ни 50 одсто гласова на референдуму о независности, а не 60 процената, колико је добио, да су постојали људи који су озбиљно водили кампању, каже Вучић.

На питање да ли би то уопште било могуће под околностима какве јесу "под Ђукановићем", Вучић је поручио да он, за разлику од других наших политичара који увек говоре да је неко други крив, не верује у терорије завере и да све неко намешта, већ верује у знање и рад.

Нама сада остаје да поштујемо ту одлуку, да поштујемо Црну Гору, али исто тако и свој народ тамо. Гледамо да не кваримо односе с Црном Гором, да смо и остајемо браћа, али и да хоћемо да говоримо о свом народу, подвукао је он.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести