Вучић о Косову, повећању плате на 500 евра...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је прошечна плата у мају у Србији била 470 евра, а да ће до краја године бити 500 или 510 евра.
aleksandar vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

Вучић је рекао да то није велика просечна плата, али да је много већа од 329 евра, колика је била пре само неколико година.

"И ова просечна плата биће много виша пре краја године. Очекујем да буде 500 евра, можда и 510 евра, са повећањем минималне зараде и зараде у јавном сектору, посебно за медицински сектор, али и просвету", рекао је Вучић.

Он каже да ће то повећање, као и свако до сада, бити засновано на чврстим темељима, да неће бити увећаван јавни дуг у односу на БДП

Рекао је и да Србија иде у нови инвестициони циклус до десет милијарди евра, који ће донети још већи раст и плате.

"То смо урадили захваљујући тешким реформама из 2014. године и дисциплинованом понашању", рекао је Вучић.

Он каже да када путује по Србији види сиромашан народ, али да тај народ се све више запошљава, посебно у пет округа на југу Србије, али и у другим деловима земље.

"Ти људи не живе лако, али добро виде куда Србија иде, не буне се, него се буне најбогатији који су изгубили привилегије", рекао је Вучић и додао да у странкама Ђиласа и Јеремића нема сиромашних.

„Још једна фабрика стиже у Панчево“
 

Вучић  је најавио нову инвестицију у Панчеву, што је, каже, фантастично изненађење за житеље тог града.

"Поред ЗФ-а биће још једна велика, фантастична фабрика. Ускоро ћемо потписати уговоро, а верујем да ће пре марта следеће године кренути радови", рекао је Вучић за ТВ Прву.

Он је истакао да Панчево има светлу будућност, и да ће, од града са мукама и проблемима, постати један од најбогатијих градова.

Додао је да је новом инвеститору, не откривајући о коме је реч, ЗФ био толико привлачан је желео да дође близу те велике немачке компаније.

„Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад“

Вучић је изјавио да ће се Приштина и Београд сигурно вратити за преговарачки сто, када дође до укидања такси, али да не може да зна да ли ће то бити до краја године.

"Преговора мора да буде. И кад су стране у ратном сукобу, мора да се седне за преговарачки сто... Ко мисли да је разговарати лоше и да је компромис ружна реч... Ја мислим да је добра вест. А они који би желели да воде земљу на другачији начин, ја им зелим све најбоље, али морају да добију подршку грађана", рекао је Вучић за телевиизју Прва.

Вучић подсећа да је унапред рекао да ће се премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај у Хагу задржати 24 до 48 сати.

"Толико се задржао да би проверио какви су хотели у Хагу, а суштински се задржао један сат. Онда је чекао да дође ноћу, да слика буде импресивнија, како стиже у Приштину као велики херој", рекао је Вучић.

Каже и да у централној Србији постоје људи који Харадинаја називају моралном громадом попут лидера Савеза за Србију Раде Трајковић, те истакао да за њега они који су учествовали у прогону Срба и још тезим злочинима не могу да буду моралне громаде.

Упитан шта му у вези са тим каже европски комесар Јоханес Хан, Вучић каже да је он нормалан човек и да жели наставак дијалога, те да је о томе синоћ са њим разговарао три-четири сата.

Каже да до наставка дијалога може да дође ако се укину таксе.

Упитан да ли је ЕУ свесна свог пораза јер не може да убеди Приштину да повуче таксе, Вучић поставља контрапитање - зашто било ко мисли да је то пораз ЕУ.

"Није, шта то њих брига? Док немају сукоб. То је питање за нас", рекао је Вучић. На питање шта им даје снагу да не слушају ни Париз, ни Вашингтон ни Берлин, Вучић каже да они нису јачи од тих центара моћи, а камоли од свих њих.

"Неко ту није апсолутно искрен, а ко, нека грађани закључе", рекао је Вучић.

Упитан шта му кажу страни званичници на то што су готово сви званичници косова практично бивши чланови ОВК:

"Кажу ми, добар дан, како сте... Они их довели на власт... Сваки од њих има неку улицу у Приштини, још да дају улицу и Јеремићу због одлуке Међународног суда правде", рекао је Вучић.

Он понавља да српска суза нема родитеља и да не верује да ће правда бити задовољена, те истиче да нама остаје да се боримо за себе, помажемо Србима на КиМ и изграђујемо земљу.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести