Вучић: Нема одлагања избора, они са по два одсто не могу у владу

ОБРЕНОВАЦ: Нема одлагања избора, нећу кршити устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме нико натерати да они са по 2 одсто подршке уђу у владу, поручује председник Александар Вучић.
vucic
Фото: Tanjug

Вучић је рекао да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити.

Он је тако прокоментарисао изјаву Бошка Обрадовића да је дозвољено и одложити изборе, ако је дозвољно смањити цензус.

"Јесте, ако погазите Устав, али ми не пада напамет да газим Устав и да уводим ванредно стање", нагласио је Вучић.

А ако се мења цензус, мења се, каже, тако што није дозвољено да га повишавате и отежавате политичким противницима, али је нормално да олакшавате политичким противницима.

Истиче да се Обрадовић и Ђилас ваљда надају да ће "неко" натерати власт да они са по два одсто гласова уђу у владу.

"Ни то се неће десити. Нека они раде свој посао, а ми свој. А, народ ће своје рећи", додао је Вучић.

Нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јеремић уђу у парламент

Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу, истакао је Вучић.

Вучић је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.

„Знају они да им је то шанса да уђу у парламент следећи пут, ако не сада“, подвукао је он.

На додатно питање зашто се сада противе када раније, док су били на власти, нису били против, Вучић је одговорио да не треба тражити озбиљну аргументацију како би се побијала њихова неозбиљна.

„То је једина шанса да пређу цензус, макар за две, три, четири или шест година. Једина шанса. Глупост је што износе, али морају нешто на телевизији да кажу“, објаснио је Вучић.

Очекујем да се Фајон избори да Срби постану мањина у Словенији

Вучић је рекао да пажљиво прати сваку реч коју изговори Тања Фајон и да очекује да ће да се избори за то да Срби постану национална мањина у Словенији.

Он је, упитан како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика на идеју смањења цензуса, шта је њима спорно, и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, указао је да реакције Фајон и Билчика нису истовретне.

Рекао је да је увек заинтересован за сваку реч коју изговори Фајон, нарочито ако се тиче права Срба у Словенији.

„Очекујем да се Фајнон као истакнути борац за људска права избори за то да Срби постану нацинална мањина у Словенији. Срби су највећа етничка група у Словенији. Уверен сам да ће она огроман допринос пружити напретку права једне мањине, која живи на територији њене земље“, поручио је председник Србије.

О спорном закону с представницима СПЦ, не Митрополије...

Председник Србије поручио је да црногорске власти о спорном Закону о слободи вероисповести треба да разговарају са представницима Српске православне цркве, чије је седиште у Београду, а не са представницима Митрополије црногорско приморске.

Црногороске власти увек говоре о Митрополији црногорско-приморској. Разговор мора да се води са СПЦ. Да ли ће СПЦ да одреди једну своју митрополију или неколико епархија или ће то да буде неко други... али Митрополија црногорско-приморска није нека посебна митрополија, поручио је Вучић.

Вучић је и српској цркви указао да на то посебно обрати пажњу да нам неко, како каже, не би рекао да неки манастири припадају Митрполији црногороско-приморској или другим епархијама, јер је питање да ли ће их увек неки, пре свега црногорска власт, видети као део СПЦ.

Замолио бих људе из СПЦ да буду посебно обазриви и пажљиви по том питању. Да буде јасно да је реч о СПЦ са седиштем у Београду, јер то је наш захтев и у разговорима са Албанцима,са Бриселом, да се јасно стави до знања да не би они сутра измишљали православну цркву Косова или епархију Косова и рекли да је то косовско наслеђе, рекао је Вучић.


Вокеру: Нема ништа од та твоја ћорава посла

Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла, поручио је председник Србије Александар Вучић, коментаришући медијске наводе да је некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер стигао у Приштину "да формира владу".

Србија данас није шака зоби коју можете да позобате, као што сте радили 1999. године. Што си опослио 1999. године, то си урадио, више није твоје време, Вилијаме, рекао је Вучић, одговарајући на новинарска питања.

Он је иронично приметио да је Вокер, као што је некада по сопственом признању формирао независно Косово, сада отишао у Приштину, јер је време да се формира велика Албанија, али је истакао да се то неће догодити.

Нема ништа, Вилијаме, од та твоја ћорава посла, рекао је Вучић.

Некадашњи шеф верификационе мисије ОЕБС Вилијам Вокер, који је остао упамћен као човек после чијег извештаја о наводном "масакру" у Рачку је 1999. године НАТО бомбардовао Србију и СР Југославију, јуче је био у седишту Демократског савеза Косова у Приштини.

Како су навели приштински медији, он борави на КиМ поводом 21. годишњице Рачка, а његова посета ДСК није била најављена,

Газета пише да је Вокер дошао у ДСК због разговора са Исом Мустафом о преговорима са Аљбином Куртијем и Самоопредељењем о коалиционој влади.

Бивши амерички дипломата, којег медији доводе у везу са ЦИА, Вокер, стигао је на Косово на позив Беџета Пацолија, који је пре три дана на Фејсбуку објавио њихову заједничку фотографију.


Председник је то рекао коментаришући поруку Владе Црне Горе, која је навела да је спремна да, без одлагања, отпочне дијалог са свим верским заједницама о примени Закона о слободи вероисповести, као и да је с Митрополијом црногорско-приморском спремна да разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор.

Додао је да у међувремену о спорном закону није разговарао са председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

Он је навео да је Србија спремна да помогне по свим питањима, али да види да постоји велика трка и да би сви да се укључе у то питање.

Упитан да ли је Србија покренула неке дипломатске активности у вези са кршењем права српског народа усвајањем закона, Вучић каже да јесте.

Много смо урадили чим смо то подигли на пијадестал, говори се о томе на великом нивоу, у Европи и на другим местима, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести