Весић: Вучић тражио да остане Сарајевска

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је, поводом најаве градских власти о промени имена улица које носе имена по топонимима из СФРЈ, да није реч о брисању историје, већ о поштовању српске историје.
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Весић је за ТВ Прва рекао да је о промени имена улица у Београду разговарао и са председником Србије Александром Вучићем, који га је, како каже, лично молио да се не мења име Сарајевске улице.

С друге стране, нагласио је Весић, у Сарајеву су измењена имена свих улица које су имале називе по личностима из Србије и оне се сада зову по њиховим личностима.

"Нема разлога да држимо имена са топономима из државе која више не постоји. Нема потребе да Београд има Хрватску улицу јер нигде у држави Хрватској не постоји Српска улица. Не можемо бити мазохисти и једини имати имена по топонимима из Хрватске, Босне, Словеније...", рекао је Весић.

На питање да ли је реч о политичкој одлуци, он је рекао: "Како можете да кажете да је то политичка прича када штитимо наш национални идентитет."

"Не може нама бити важнији Матија Губац од Ружице Сокић", истакао је Весић и запитао да ли је он задужио и пружио Србији више од Ружице Сокић.

Весић је нагласио да ће у Београду улице носити имена људи који су важни за Србију и оних који су задужили човечанство.

Željko
28.07.2020 • 12:37
Odvratni su mi i politika i političari, ali oavog puta je ovaj u pravu. Jesam nostalgičan za bivšom državom, međutim ne vidim razlog da samo mi od bivših zadržavamo toponime koji nas podsećaju na njih koji se sa neverovatnom mržnjom odnose prema našem narodu i bivšoj državi. Znam da promena imena ulica neće ništa izmeniti, ali hajde bar da me ime ulice ne podseća na njih. Neka se istorija bavi sećanje na bivšu državu. Imam samo jednu veliku primedbu što vlast kad hoće da promeni imena ulica ne plati građanima troškove koje će imati zbog toga. To neće biti baš mali troškovi da se promene sva dokumenta(lična, zdravstvena, pasoš, kred.kartica,saobraćajna...),pa puta broj članova porodice.!
EUR/RSD 117.5959
Најновије вести