Триван са представницима хрватског Фонда за заштиту околине

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван данас је, у разговорима са представницима хрватског Фонда за заштиту околине и енергетску ефикасност Дубравком Поношем и Александром Анић Вучинић, истакао да у тој области, у сарадњи двеју земаља не треба да буде политичких хипотека.
trivan, tanjug
Фото: Tanjug

Триван је указао да је то важно како за обе земље, тако и за регион, у примени најбољих решења за постизање европских стандарда у области заштите животне средине, саопштило је ресорно министарство.

Како се наводи, гости су изражили жељу да поделе искуство у раду Фонда, тешкоће и начине како су их превазилазили, као и резултате у реализацији различитих пројеката у области заштите животне средине у Хрватској, од оних која су допринела енергетској ефикасности до постројења за рециклажу. 

Указали су да, поред националног финансирања обезбеђују и два пута више новца из ЕУ, и навели да су скоро сви пројекти у заштити животне средине успешно реализовани уз стручну подршку Фонда у припреми и изради пројектне документације.

Министар је рекао да су нам у области заштите животне средине важна различита искуства, посебно земала у окружењу, а да ће нам бити значајно искуство хрватског Фонда у раду Фонда за заштиту животне средине у Србији, који је после неколико година поново покренут.

Састанку је присуствовао и Горан Чабради, председник Зелене странке који је домаћин гостима из Хрватске.

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и очувању природе, потписан 2015. године, представља одличан темељ за даљи напредак сарадње у овој области.

"Стекли су се сви услови да јачамо нашу сарадњу у области заштите животне средине, јер она није политичко питање, већ животно питање за све нас.

огућности за сарадњу двеју држава у области заштите животе средине су изузетно велике, и као такве представљају значајан потенцијал за побољшање квалитета живота грађана у региону, а у складу са принципима и стандардима Европске уније", рекао је министар Триван.

Амбасадор Републике Хрватске у Србији, Гордан Бакота, истакао је да је Хрватска жели да подели знања и искуства стручњака из области заштите животне средине који су директно учествовали у процесу придруживања Европској унији.

EUR/RSD 117.7842
Најновије вести