Србија за компромисно решење засновано на међународном праву

БЕОГРАД: Србија се залаже за дијалог који треба да доведе до компромисног решења заснованог на међународном праву и којим се обезбеђује мир и стабилност, и то је наш приступ у решавању питања Косова и Метохије, рекла је данас председница Скупштине Србије Маја Гојковић на генералној дебате 141. заседања Интерпарламентарне уније.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Гојковић је казала да све заинтресоване стране морају да буду укључене у дијалог како би он могао да буде одржив, а важно је да се, како каже, базира на чврстом компромису супростављених страна.

Она је захвалила државама широм света које деле тај приступ када је реч о КиМ.

Главна тема дебате ИПУ била је “Јачање међуанродног права: Улога и механизми парламената и допринос регионалне сарадње”, а Гојковић је казала да је током дебате истакла да је узрок многих проблема у свету кршење међуанродних норми и принципа, као и да правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима.

“Узрок многим проблемима у свету данас је кршење међународних норми, принципа и правила. Такво стање у међународним односима води насиљу, људској патњи и страдању. Правда и право морају да буду изнад силе у међународним односима”, поручила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да је историја то небројано пута потврдила, као и да смо само у 20. веку неколико пута били сведоци разорног дејства силе над правом и правдом.

“Бојим се да је и данас међународни правни поредак угрожен, а самим тим и мир и безбедност у свету. Неопходно је стога пуно поштовање Повеље УН, конвенција и других међународних правних инструмената који су гарант међународног права и поретка”, рекла је Гојковић.

Она је истакла да се то мора чинити до краја и поштено, никако половично и произвољно, јер селективно поштовање међународних обавеза подрива основе међународног правног поретка, мира и безбедности.

Гојковић је напоменула да је један од важних аспеката очувања мира и безбедности регионална сарадња, као и да су данас главни ризици и жаришта који угрожавају мир и стабилност регионалног карактера.

“Због тога и решавање сукоба мора да укључи релевантне регионалне актере, као спону између глобалних принципа и појединачних интереса. Сваки трајни договор мора да буде резултат дијалога и у складу са међународним правом. Од суштинског значаја је и да се постигнути договори поштују, као и да гаранти буду доследни у њиховом поштовању, како би се споразуми примењивали”, поручила је Гојковић.

Гојковић је нагласила да свако одступање, политизација и злонамерно тумачење договора подривају мир и безбедност региона, због тога су регионални механизми и институције сарадње важан оквир за политички дијалог.

Гојковић је поручила да парламентарци као представници народа и данас, у заоштреним међународним односима, морају да врате поверење у институције и принципе међународног права, јер само тако се ствара стабилан свет са извесном будућношћу и указала да је важно наставити блиску сарадњу са Уједињеним нацијама.

Председница Скупштине Србије је подсетила да парламенти широм света заједно 130 година предано граде заједницу вредности Интерпарламентарне уније чији је циљ мир, слобода, једнакост држава и појединаца, толеранција, разумевање и дијалог.

ХР протерује држављанина БиХ због веичања Тита,Маа,Чеа
 

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести