Шиб: Приступање Србије 2025. амбициозно, али га не бих искључио

НОВИ САД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да не би искључио 2025. као годину приступања Србије Европској унији, али је навео да је то веома амбициозан план и да приступ ЕУ зависи од испуњења услова и да није реч о фиксирању рокова.
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Нисам искључио 2025. годину као годину приступања Србије у ЕУ, али од почетка је било јасно да датум није прецизан. И Комисија је оквирно поменула ту годину у стратегији за Западни Балкан", истакао је немачки амбасадор за војвођански јавни сервис.

Чињеница да ће Србија, према речима Шиба, овог лета отворити једно преговарачко поглавље значи да су врата ЕУ отворена и да је европска перспектива јасна.

Он каже како унутрашња реорганизација ЕУ и процес проширења из немачке перспективе могу неометано да теку.

"Немачка не види супротности између неопходних реформи и успешног наставка процеса проширења. Чињеница да Србија отвара још једно поглавље показује да се процес наставља. И на томе честитам Србији јер је процес тежак", рекао је немачки амбасадор.

Коментаришући најновији извештај Европске комисије (ЕК), Шиб напомиње да се у њему налазе позитивни и критички елементи, и да је област владавине права "она у којој има највише изазова са којима се треба суочити".

"У последњем извештају се налазе позитивни, мање позитивни али и критички елементи. Он је свеобухватан, изједначен и избалансиран. Немачка се слаже са извештајем ЕК", нагласио је амбасадор.

На мишљење да постоји неспоразум између европских амбасадора и српске владе око процена ЕК да парламент Србије не функционише добро, Шиб је поновио да улога парламента треба да буде побољшана и ојачана.

"Скупштина је кључна за функционисање једне стабилне демократије. Избор већине у опозицији је да не учествује у раду. Ово није идеална ситуација, опозиција има своје разлоге свакако. Мислим, а то је и реакција из извештаја о напретку што је (председница Маја) Гојковић и најавила, да неке ствари треба да се промене. Ми ћемо то поздравити, али то је и признање да рад парламента није идеалан", закључио је Шиб.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести