Ректорки онемогућен улаз, пред зградом Лутовац, Обрадовић

БЕОГРАД: Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић није јутрос могла да уђе у зграду Ректората, јер јој то није дозволила група од петнаестак студената из удружења "1 од 5 милиона", која од петка држи зграду Ректората блокираном.
rektorat
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Пред зградом ректората јутрос су се појавили и председник Демократске странке Зоран Лутовац и лидер Двери Бошко Обрадовић, а Лутовац каже да су дошли "као грађани".

Овде сам као грађанин и научник, да се солидаришем са студентима и подржим их у њиховим захтевима за које сматрам да су усмерени ка заштити аутономије универзитета, рекао је Лутовац и додао да ће долазити пред ректорат кад год буде могао.
Лутовац је рекао да није улазио у зграду, али да није ни разговарао са ректорком.

Не желим да ректорка моје присуство осети као било какав притисак. Овде сам као грађанин који симболички жели да подржи студенте и то да свако треба да ради свој посао како треба, казао је лидер ДС.

Он каже да се Бошко Обрадовић, којег новинари нису затекли, појавио раније и кратко задржао пред зградом.

У зграду Ректората је, како је пренео РТС, јутрос на кратко ушао само студент проректор, али је без договора о деблокати брзо изашао.

Запослени у ректорату су најавили да ће пред Ректорат долазити свако јутро како би, кажу, успоставили комуникацију са студентима који су блокирали ову институцију.

Ректорски колегијум саопштио је у понедељак да је улаз запосленима у Ректорат онемогућен, чиме је угрожено право на рад 70-ак запослених, али и нормално функционисање

Универзитета у Београду, који има више од 100.000 студената и преко пет хиљада наставника.

Иако је дошло до радикализације активности студената који бораве у Здању, Ректорски колегијум је спреман да даље разговара о темама које су у надлежности Универзитета у Београду, наведено је у јучерашњем саопштењу Ректорског колегијума.

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести