Ректорат деблокиран, притисак на ректорку се наставља

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поздравила је данас деблокаду Ректората Универзитета у Београду, у интересу запослених и око 100.000 студената, али упозорава да се притисак на ректорку наставља и то, како истиче, уцењивачки, јер они који су Ректорат држали у блокади и даље од ректорке очекује да поступа на основу њихових захтева.
premijerka Ana Brnabić Foto: Tanjug/video
Фото: премијерка Ана Брнабић Фото: Танјуг/видео

Што се тиче апела оних који су 12 дана држали Универзитет у Београду и све његове студенте под блокадом да ''не дају ректорку'' и да ће је ''штитити од притисака'', исту ону ректорку коју 12 дана нису поштовали, коју су физички спречавали да уђе у Ректорат, желим да у име Владе Републике Србије подсетим да првог човека Универзитета предлажу професори, а бира Савет Универзитета у коме су и представници студената и професори са Универзитета, оценила је премијерка у изјави за Танјуг.

Брнабић истиче да "једини притисак којем је ректорка била изложена долази управо од стране оних који је данас наводно бране, односно оних који су институцију Ректората држали у блокади све ово време".

Тај недопустиви притисак на ректорку се наставља кроз поруку да је ''испит положила'', а да јој је ''дипломски заказан'' за 4. новембар, што су речи једног о учесника протеста, каже Брнабић и наглашава да се тиме показује да је карактер протеста уцењивачки, јер се и даље од ректорке очекује да поступа на основу захтева оних који су 12 дана суспендовали Ректорат као институцију.

То је најдрастичнији начин суспедовање њене слободне воље и слободе у одлучивању, упозорава премијерка.

Ректорка Поповић је од свог именовања у сваком тренутку била, и биће, наводи Брнабић, релевантан саговорник и партнер, за разлику од политичких активиста из покрета „1 од 5 милиона“ који су је у протеклих 12 дана селективно и по сопственом нахођењу пуштали у Ректорат на разговор, а данас је „не дају“.

За разлику од политичара из Савеза за Србију који су током блокаде слободно у свако доба дана и ноћи могли да уђу у Ректорат, Влада Републике Србије ниједним потезом није учинила било шта што би на било који начин угрозило аутономију Универзитета, наглашава она.

Бранабић поручује да Влада ректорки УБ, као највишем званичнику Универзитета, као и осталим ректорима државних универзитета у Србији, за које су, каже данас чули да нису слободни, стоји на располагању.

Поштујемо аутономију универзитета и никада се не би усудили да било ком званичнику Универзитета кажемо да су положили испит или не, као и шта треба да ураде да би „дипломирали“ јер би то било најгрубље кршење аутомоније једне независне институције која је веома важна за наше друштво, поручила је премијерка.

Она додаје да је Ректорка Поповић је избор професора Универзитета у Београду,запослених и представника студената, даје на ту функцију избрао Савет Универзитета у Београду.

Она ће увек имати наше поштовање на исти начин на који поштујемо Универзитет, све његове органе и његову аутономију, закључује Брнабић.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести