Први пут говоримо о Србима у Црној Гори, после деценија ћутања

БЕОГРАД: Београд нема кривицу у дешавањима у Црној Гори, осим што изражава бригу за српски народ и СПЦ, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да жели да се понаша озбиљно, одговорно и да не "долива уље на ватру", али и да не квари односе с том земљом.
v
Фото: Tanjug

Вучић је у емисији ОКО на РТС, коментаришући то што кошаркаши Црвене звезде нису отпутовали на меч са Будућности,

Вучић је рекао да није у току, али да је можда боље одиграти утакмицу за три, седам дана, него да се направи нека грешка и да се деси нешто лоше.

Додао је и да се Небојша Човић консултовао са представницима више државних органа, који су дали своје процене.

Ја сам једном разговарао са њим и рекао да ће они да ураде све да организују меч на најбољи начин, али да гарантујем да неће бити проблема, то је немогуће. Мислим да је сада важно да се ствари смирују, а не да се даље тензије подижу, рекао је Вучић, на питање да ли га је Човић консултовао по том питању.

Упитан за утакмицу Динамо - Црвена звезда из 1990. година, која је била на неки начин "сукоб нација", и постоји ли могућност да се у Црној Гори деси нешто слично, Вучић је рекао да су Срби и Црногорци браћа и да не би смело никада да дође до тога.
Али, по први пут говоримо о српском народу, по први пут о Србима у Црној Гори. Стидели смо се деценијама да прицамо о Србима у Црној Гори, нисмо смели да изговоримо..., рекао је Вучић.


А шта је то Србија требало да уради?

А шта је то Србија требало да уради, запитао је председник Александар Вучић у одговор на примедбе да није довољно оштро реаговала поводом усвајања Закона о вероисповести у Црној Гори, те истакао да нико не каже шта би то требало да уради.

Кажите ми, шта то треба Србија да уради, пустите празне приче, рекао је Вучић, упитан да прокоментарише примедбе које се могу чути у Србији да није довољно оштро реговао.

Запитао је, иронично, да ли онако "оштро" како је Србија реаговала када је Црна Гора прогласила независност, или када је то учинило Косово.

Шта је требало да урадимо, сем да кажемо да смо осудили закон, да подржавамо српски народ и и СПЦ, истакао је Вуцицић.

Он је додао да је разговарао с Милом Ђукановићем, да то нису били никакви тајни разговори, те да су пристојно разговарали, иако не мисле на исти начин.

Пренео је да су показали поштовање и жељу да две државе имају добре односе, мада, истиче, разговор није био лак.

Критике у Србији му се упућују као да је он крив за ситуацију у Црној Гори, а заборавља се, подсећа, да је Андрија Мандић казао да нико није више урадио за српски народ него српски председник, а да је Милан Кнежевић у поруци Амфилохију упитао - зашто проклиње Александра Вучића, а не Мила Ђукановића.

На питање да ли је Београд упориште Мила Ђукановића, рекао је да не мисли да то има везе с Ђукановићем, већ више са ставовима, углавном у региону, да је Србија за све крива.

Позиција неких је да Срби представљају кривце. Шта год да се деси, Срби изазивају...", приметио је и подсетио да је Жељко Комшић напао стратегију одбране у којој се наводи да ће Србија, у складу са Дејтоном, очувати Републику Српску...После и Додик...Један нас је напао зато што помињемо Републику Српску, а други нас је напао зато што помињемо БиХ, илустровао је

Вучић стално приписивање кривице Србима.

Ево, по питању Црне Горе: за шта смо ми криви сада? Је л' смо ми предлагали закон?, запитао је.


Поручио је да жели да се понаша озбиљно и одговорно, да не долива уље на ватру и да не квари односе с Црном Гором.

Београд нема кривицу, ни на који начин нисмо учествовали у дешавањима у Црној Гори осим што изражавамо бригу за српски народ и СПЦ. Ако је то грех, ја га прихватам као и то да сам издајник, ваљда што нисам заратио с Црном Гором. Ако је људима тако најлакше, рекао је Вучић.

Конзервативним приступом до плате од 900 евра

Најава раста просечне плате на 900 евра за пет година је направљена на основу конзервативне анализе, истакао је вечерас председник Србије указујући да са актуелном просечном платом Србија не би била најсиромашнија у ЕУ.

Вучић је, на питање како ћемо доћи до просечне плате од 900 евра за пет година, када је према неким проценама за то потребно много више времена и већи раст, казао да би ако се узме у обзир само кумулативни раст имали плате које прелазе 1. 100 евра, али да је у припреми плана „Србија 2025“, коришћен конзервативни прилаз, пошто раст није једини фактор.

Истакао је да је конзервативним приступом узето у обзир да раст буде између 4 и 4,5 одсто, иако је реално да просечни раст буде пет процената.

Очекујемо да имамо веће учешће плата у БДП-у. Данас то још не можемо. Не смемо дозволити да уђемо у ситуацију каква је била између 2008. И 2014.када је држава била пред амбисом, рекао је он.

Према његовим речима, оно што су направили министар Синиша Мали и експертски тимови показује да нећемо имати проблема са достизањем плате од 900 евра.

То ће значити да смо за три пута за десет година увећали примања у реалном износу, и уједно и стандард грађана, констатовао је Вучић.

Рекао је да је оно што га мучи питање - како да се код пензија дође до износа од 440 евра.

Видим да ћемо са лакоћом доћи до нивоа пензија од 400 евра, али мораћемо да померамо удео пензија, објаснио је он.

Упитан зашто не применити швајцарски модел, Вучић је казао да постоји још модела, као што је такозвани општи бод или веће учешће у БДП-у.

Општи бод је компликован и анализирали смо га два месеца, поручио је он.

Подсетио је да су га нападали грађани због смањења плата и пензија, а данас су највеће икада у Србији, изразивши уверење да ће просечна плата у овој години достићи 515 евра.

Каже да конзервативно тумачи ствари у овој области, и да неће да одговара неозбиљним људима који су државу уништили, већ народу који је веровао у тежак рад.

Мучили смо се и 2015. И 2016.није било видљивих резултата, али смо знали да ће они доћи. Од 2017. све је кренуло. И Светска банка је рекла да ће Србија имати највећи раст у југоисточној Европи. Србија већ данас има већу плату од једне земље у ЕУ и не би били најсиромашнија чланица да уђемо у Унију, објаснио је он.

Подсетио је да је Црна Гора имала за 150 евра већу плату од Србије, а да сада долазимо на исти ниво.

Црна Гора не ради лош посао, али смо ми радили озбиљно, додао је он указујући да не треба заборавити да Србија има југ Србије, Прешево и Бујановац и девастиран Банат.

Србија поштена земља, поштеног народа, самоуверено иде напред

Председник Србије поручио је да Србија иде снажно, храбро и самоуверено напред.

Он је изразио уверење да ће у 2020. години Србија бити домаћин британском премијеру Борису Џонсону, руском председнику Владимиру Путину, кинеском председнику Си Ђи Пингу, као и многим другим државницима.


Очекујем добру излазност, а тешке изборе

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да очекује добру излазност на пролећним изборима, без обзира на одлуку појединих странака да их бојкотују, али, како је рекао за ОКО магазин, избори ће свакако бити тешки за његову странку, јер ће сви ићи против ње.

Поновио је да ће парламентарни избори бити 26. априла или 3. маја, јер, истиче, испуњава обећања, а после Божића ће, рекао је, разговарати са Ивицом Дачићем о његовом предлогу да заједно иду изборе.

На питање са ким ће СНС на парламентарне изборе, Вучић је рекао да ће одлука о томе бити донета у наредних месец и по дана.

На питање какву излазност очекује, у процентима, Вучић је рекао да не може о томе да говори, а подсетио је да смо имали између 53 и 56 одсто, у зависности од тога да ли су били парламентарни или председнички, те да остаје да се види.

У сваком случају, очекујем добру излазност, али очекујем и да СНС има много проблема на тим изборима, рекао је и објаснио да проблеме види у томе да ће сви ићи против једне листе и једне странке.

Да они могу да причају шта хоће, нико неће да их напада. И то свако ко учествује у изборној кампањи. Да ли ћете да имате пет или 20 листа, сви ће да да раде исти посао, рекао је Вучић.

Упитан за промене у СНС, које су најављене за после избора, Вучић је рекао да ће се промене видети већ на самим изборима.

Рекао сам да ће 60 одсто листе, и на локалу, бити други лидери. Знате какве су то промене - 60 одсто. Људи говоре да се стално најављују промене. Не најављујемо, ми смо шест председника општина само у Војводини променили, рекао је Вучић.


На питање да ли му је бивши британски премијер Тони Блер саветник, Вучић је одговорио да није, али да воли да разговара са свима, као и са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером, а све то у интересу Србије и њених интереса на међународном плану.

Зато су нам потребни млади људи, какве имамо, поштени, вредни и скромни, поручио је Вучић.

Како је казао, радиће на томе да Србија буде поштена земља са поштеним народом у којој никада неће поново завладати тајкуни.

О критикама на мини Шенген: Одговара свима, не само Србији

Александар Вучић је изјавио да "мини Шенген" одговара свим земљама у региону, а не само Србији, као што, како каже, наводе поједини критичари, додајући да су пре такве регионалне иницијативе урађене бројне студије које су то и потврдиле.

На констатацију новинара РТС да поједини критичари говоре да "мини Шенген" одговара само Србији, јер има трговински суфицит са свима у региону, Вучић је казао да је тачно да наша земља има суфицит са свим земљама у окружењу, осим са Мађарском, али да је "мини Шенген" таква иницијатива која ће одговарати и Албанији и Северној Македонији, уз наду да ће и Црна Гора бити део тога.

Тачно је да наша земља има суфицит са свим земљама у региону, чак и са Словенијом, Хрватском, што никада није био случај у време бивше Југославије, затим са Бугарском, Румунијом, осим са Мађарском. То говори колико је Србија напредовала, колико је боље позиционирана, рекао је Вучић.

Поновио је да ће "мини Шенген" одговарати свима у региону, додајући да су то и многе студије потврдиле.

Наравно да одговара и Албанији, и Северној Македонији и Црној Гори и БиХ. БиХ, без тога, имаће само проблема више, рекао је Вучић.

Упитан да ли "мини Шенген" одговара Европи, Вучић је казао да у Европи не смеју да кажу ништа против иницијативе, јер је заснована на свим слободама које су европске вредности, али да није сигуран да се "превише радују".

Кад год Балканци узму ствари у своје руке и не питају тате и маме одозго, онда они имају неку врсту проблема, подвукао је Вучић.

На констатацију новинара да је као радикал критиковао ЦЕФТА, Вучић је потврдио да је био против ЦЕФТЕ, али из политичких, јер је у то време ЦЕФТА политички представљала - "увођење Косова на мала врата", и при томе остаје.

У економском смислу је, каже, погрешио, јер је у том смислу то добра регионална иницијатива.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести