Посланици седам листа у петак у клупама Скупштине Војводине

Конститутивна седница Скупштине Војводине биће одржана у петак, 31. јула, сазнаје незванично „Дневник”.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

До тада ће, такође по незваничним информацијама, председник прошлог сазива парламента Иштван Пастор, који сазива конститутивну седницу, обавити консултације с представницима листа које су добиле посланичке мандате.

На предстојећој конститутивној седници треба да се потврде посланички мандати, образују посланичке групе, изаберу председник и потпредседници покрајинског парламента, именује секретар парламента и да се образују радна тела Скупштине. До избора новог председника Скупштине АП Војводине, седници војвођанског парламента председаваће најстарији посланик присутан на седници, што је по изборним листама 80-годишњи Момо Чолаковић из ПУПС-а с листе „Александар Вучић – За нашу децу”.

Победничка листа СНС-а „Александар Вучић – За нашу децу” у прошлом сазиву имала је 64 мандата, а сада рекордних 76

Нови председник војвођанске скупштине по договору с председником Србије Александром Вучићем, требало би да буде лидер СВМ-а Иштван Пастор, како је то сам Пастор изјавио за наш лист после разговора с Вучићем. Пастору ће то бити трећи мандат на челу цењеног дома.

Фото: Tanjug
Председник војвођанске скупштине, по договору с председником Србије Александром Вучићем, требало би да буде лидер СВМ-а Иштван Пастор

Скупштина Војводине броји 120 посланика. Које странке ће у наредне четири године седети у посланичким клупама у парламенту било је мање-више јасно још у изборној ноћи, што је у међувремену и потврђено коначним резултатима Покрајинске изборне комисије после избора поновљених 1. јула на 23 бирачка места у Војводини. Ти избори, како су потврдили коначни резултати, нису променили однос политичких снага у Скупштини Војводине. У парламент је ушло седам изборних листа. Највише мандата је освојила листа „Александар Вучић – За нашу децу” којој је поверење дало 498.495 грађана, што је листи донело 76 посланичких места. Коалиција СПС–ЈС-а освојила је 13 мандата с 90.512 гласова, трећи је Савез војвођанских Мађара с 11 мандата и 75.218 гласова. Следи Коалиција Војвођански фронт (ЛСВ, Заједно за Војводину, Војвођанска партија, ДСХВ, Црногорска партија и Демократски блок), која је освојила шест посланичких мандата са 41.455 гласова. По пет посланика имају Коалиција „За Краљевину Србију – За српско војводство”, коју чине ПОКС и Монархистички фронт (34.083 гласова) и „Метла 2020”, односно ДСС (35.479). У Скупштину Војводине, знатно ослабљена у односу на претходни сазив, ушла је и Српска радикална странка, која ће, уместо ранијих десет посланика, у новом сазиву парламента имати четири.

Коалиција СПС-а и ЈС-а у прошлом сазиву парламента имала је 11 посланика, а сада 13

Победничка листа СНС-а „Александар Вучић – За нашу децу” у прошлом сазиву имала је 64 мандата, сада рекордних 76. Листу напредњака је предводио Игор Мировић, дипломирани економиста из Новог Сада, актуелни председник Покрајинске владе у одласку. За његово име се везује политика окупљања око пројеката, која је у протекле четири године донела добре резултате с обзиром на то да је велики број важних пројеката у Војводини реализован удруживањем новца са свих нивоа власти.

Посланички мандат с првих пет места изборне листе СНС-а добили су Дамир Зобеница, дипломирани социолог из Новог Сада, један од оснивача СНС-а у Новом Саду, потпредседник Скупштине Војводине у прошлом сазиву и актуелни потпредседник Скупштине европских регија од 2017, Снежана Седлар, дипломирана правница из Оyака и посланица Скупштине европских регија, Ђорђе Милићевић, дипломирани економиста из Новог Сада, актуелни потпредседник Покрајинске владе, и Александра Малетић, дипломирани психолог из Новог Сада. Она припада младим кадровима СНС-а – рођена је 1982. године.

Осим СВМ, у парламенту ће свог представника имати и странка „Словаци, напред!”, чији је председник Павел Сурови ушао у парламент на листи „Александар Вучић – За нашу децу”, док су остале мањине у Војводини остале без својих представника

Међу посланицима СНС-а мали је број оних који су били посланици у претходним сазивима војвођанског парламента. Из претходног сазива Скупштине Војводине посланички мандат имају Стојанка Лекић, дипломирана економисткиња из Зрењанина, Милан Влаисављевић, дипломирани психолог из Новог Сада, Ненад Боровић, дипломирани инжењер пољопривреде из Руме, Јелена Јовановић, мастер-менаyер из Новог Сада, представница Рома у Српској напредној странци, Саша Левнајић, адвокат из Панчева. Најмлађи посланици СНС-а су Остоја Дринић из Новог Сада, дипломирани инжењер саобраћаја, и Милица Божић, дипломирана правница из Панчева, обоје рођени 1992. године.

Коалиција СПС-а и ЈС-а у прошлом сазиву парламента имала је 11 посланика, а сада 13. Листу канидата предводио је Душан Бајатовић, актуелни директор „Србијагаса”, дипломирани економиста из Сремске Каменице. Посланички мандат с првих пет места изборне листе Коалиције, осим Бајативића, добили су Мирослав Бошковић, дипломирани инжењер саобраћаја из Новог Сада из Јединствене Србије и Александра Ђанковић, мастер-економиста из Новог Сада, чланица Главног одбора СПС-а, која је у претходном сазиву Скупштине била потпредседница парламента и која је актуелна посланица  Скупштине европских регија. Међу првих пет посланика с листе Коалиције у скупштинској клупи ће седети и Борис Новаковић, мастер економиста из Новог Сада, и Жељка Милошевић, дипломирана економисткиња из Зрењанина. Међу новим посланицима СПС-а је и Смиљана Гламочанин Варга, дипломирана правница из Панчева, која је пред крај прошлог сазива парламента прешла у СПС из Српске радикалне странке.


Враћа се ДСС

У Скупштину Војводине после четири године паузе у парламентраном животу ушла је и Демократска странка Србије, односно „Метла 2020”. На покрајинском нивоу, по коначним изборним резултатимам, освојила је 35.479 гласова, што јој је донело пет посланичких мандата, довољно да самостално формира посланичку групу. 

– Били смо ванпарламентарна опозиција четири године и имали смо довољно времена да почистимо у нашем дворишту – рекао је раније за „Дневник” професор др Бранислав Ристивојевић, декан новосадског Правног факултета који је у Војводини предводио изборну листу „Метла 2020”. – Зато смо нашу коалицију и назвали сликовито „Метла”. То је наш условни покушај да почистимо проблеме на политичкој сцени.

Др Ристивојевић, који је био покрајински посланик ДСС-а и између 2012. и 2016. године, навео је да је у протеклом четворогодишњем периоду основни задатак ДСС-а био да се бави својим унутрашњим проблемима јер, како је истакао, не могу се критковати други ако се прво не почисти у сопственом дворишту.


Савез војвођанских Мађара је на изборе изашао самостално и бележи – како је то потпредседник странке Иштван Пастор раније изјавио новинарима – историјски резултат, како на републичком нивоу, тако и покрајинском, јер толико мандата колико сад имају, имали су само 1993. године када је у Војводини било 150.000 Мађара више.

СВМ ће у војвођанском парламенту, уместо ранијих шест посланичких места, имати 11. 

Осим странке Иштвана Пастора, у парламенту ће свог представника имати и странка „Словаци, напред!”, чији је председник Павел Сурови ушао у парламент на листи „Александар Вучић – За нашу децу”, док су остале мањине у Војводини остале без својих представника.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести