Помпео очекује да Приштина укине таксе на српске производе

ВАШИНГТОН: Амерички државни секретар, Мајк Помпео, очекује да ће Приштина укинути таксе на српске производе, што је, како је навео, неопходан корак ка оживљавању дијалога о нормализацији односа са Београдом.
Majk Pompeo Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin

Како је саопштила портпалорка Стејт департмента, Морган Ортагус, Помпео је то рекао у разговору са председником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, у Вашингтону.

Помпео је указао да би укидање такси на српске производе имало економске и друге користи за грађане, како је навео, "обеју земаља".

Помпео је, наводи се, у разговору са Тачијем потврдио "снажно партнерство између Сједињених Држава и Косова, укорењено у сталној посвећености заједничким вредностима и подршци сувереном, независном Косову".

"Секретар је охрабрио Косово да настави да ради на замаху недавних писама о намерама за успостављањем ваздушног и железничког саобраћаја и аутопутева између Београда и Приштине", навела је Ортагус у свом саопштењу.

Честитајући избор нове приштинске владе Помпео је указао на важност владавине закона и економског раста на Косову ради обезбеђивања боље будућности.

"Секретар Помпео је такође поновио подршку Сједињених Држава Специјалном суду, чији је рад од пресудног значаја за правду жртава и јачање владавине закона на Косову", наводи се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести