Односи Војводине и Баден-Виртемберга пример сарадње

НОВИ САД: Делегација једне од најразвијенијих немачких савезних покрајина Баден-Виртемберг, предвођена председником Владе те покрајине Винфридом Кречманом, посетила је вечерас Скупштину АП Војводине.
pastor, skupstina vojvodine
Фото: Винфрид Кречман и Иштван Пастор, фото: Скупштина АП Војводине

На састанку са председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором, потпредседницима Скупштине АПВ и представницима посланичких група, још једном је снажно указано на деценијско пријатељство и партнерство Баден-Виртемберга и АП Војводине, уз обострану оцену да постоји значајан потенцијал за даље продубљивање сарадње, саопштено је из Скупштине АП Војводине.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је да АП Војводина и Баден-Виртемберг више од двадесет година развијају пријатељство и партнерство, засновано на отворености, помоћи и сарадњи.

Он се захвалио високим представницима ове немачке покрајине на подршци коју несебично и у континуитету пружају европским настојањима наше земље, као и на јачању привредних односа, наводи се у саопштењу. 

Пастор је подсетио на недавну посету министра правде и европских питања Баден-Виртемберга Гвида Волфа, као и на најављену посету, у октобру месецу, председнице Парламента Баден-Виртемберга Мутерем Арес Скупштини АПВ.

Фото: Скупштина АП Војводине

„Сви ови сусрети, укључујући и скорашњу посету нашег Одбора за пољопривреду колегама у Баден-Виртембергу, јасно упућује на то да немамо намеру да посустанемо у напорима да додатно очврснемо наше односе и оплеменимо их додатним, конкретним, животним садржајима“, рекао је Пастор и додао да по том питању постоји недвосмислена подршка различитих посланичких група у покрајинском парламенту. 

Председник Владе Баден-Виртемберга Винфрид Кречман изразио је задовољство претходно одржаним сусретима са највишим представницима Републике Србије и још једном указао на снажну подршку процесу европских интеграција наше земље.

Он је истакао да АП Војводина, као Европа у малом, може да послужи као пример добрих односа различитих националних и верских заједница, од које би и „европска заједница могла понешто да научи“.

У дводневној посети нашој земљи, уз премијера Кречмана, боравила је бројна делегација представника привреде, политике, науке, цивилног друштва из Баден-Виртемберга. 

Поред председника Пастора, састанку су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Мирослав Васин, Душан Јаковљев, Иван Стијеповић, генерални секретар Никола Бањац, као и шефови и представници посланичких група у Скупштини АПВ.

Састанку је присуствовао и амбасадор СР Немачке у Републици Србији Аксел Дитман.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести