Несметан прелазак за грађане у пограничним подручјима

БЕОГРАД: Влада Србије је донела одлуку да се омогући несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а који раде или имају своју земљу преко границе, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, који ће сутра, управо на граничном прелазу Хоргош, разговарати са мађарским колегом Петером Сијартом.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)
Дачић је Тањугу рекао да је то питање решено, пре свега због Мађарске, али ће важити и за сва погранична подручја са другим земљама.
 
"Већ недељу-две постоје активности и влада је донела одлуку да се практично омогући несметан прелазак за људе који раде преко границе или имају своју земљу, чак и у овим условима ванредног стања", рекао је Дачић за Тањуг.
 
Министар је навео да ће са мађарским колегом разговарати о билатералним односима Србије и Мађарске, као и о времену које следи након борбре против короне, односима у ЕУ, Србији као земљи кандидату.
 
"Али, пре свега, о нашим билатералним мерама, да видимо њихове планове, како они размишљају, и то не само у вези са организацијом друштва, већ и за конкретно питање које је Сијарто навео - промет путника са нашом земљом", рекао је Дачић.
 
Потпуно отварање граница, истиче, још није на дневном реду, али јесте једна од тема разговора, како би се видело какви ту планови постоје.
 
"Европска унија, без обзира што покушава да има једну заједничку мапу пута за попуштање мера, нема званично заједничку политику тим поводом. То ће вероватно бити на основу различитих процена. Најавили су да ће прво отворити промет путника унутар ЕУ, а колико ће се задржати та ограничења, видећемо", рекао је шеф српске дипломатије.
 
Дачић је додао да је Петер Сијарто човек од највећег поверења и, практично, изласланик мађарског премијера Виктора Орбана, у договорима које Орбан има са председником Србије Александром Вучићем.
 
Подсетио је да је Сијарто скоро долазио у Београд, где је разговарао са министром финансија Синишом Малим управо о времену после короне, а има и добру сарадњу са министаром а европске интеграције Јадранком Јоксимовић, у вези са европским интеграцијама Србије.
 
Дачић је истакао и да ће сутрашњи састанак бити одржан на граничном прелазу, на српској страни.
 
"Да нас не би оптуживали да смо прекршили неке мере. Састанак ће бити одржан уз поштовање свих мера које је наш стручни тим препоручио", рекао је Дачић.
EUR/RSD 117.5700
Најновије вести