Наставак сарадње са СЕ у области забране дискриминације

БЕОГРАД:  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са генералном директорком Директората за програме при Савету Европе Вереном Тејлор и шефом Мисије Савета Европе у Србији Тобиасом Флесенкемпером.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Ђорђевић је истакао да ресорно министарство има одличну сарадњу са Саветом Европе и да Србија цени помоћ коју ова организација пружа у области заштите, промоције и бољег остваривања људских права.

Тејлор је представила нову фазу програма "Хоризонтал Фацилитy", који је заједничка иницијатива Европске уније и Савета Европе ради поспешивања сарадње са земљама Западног Балкана и Турском.

Програм настоји да помогне корисницима да остваре реформске планове и да ускладе своје стандарде са европским.

Прва фаза програма успешно је завршена и забележила је одличне резултате, а нова фаза програма акценат ће ставити на антидискриминацију, слободу изражавања, искорењивање привредног криминала, као и јачање владавине права, речено је том приликом.

Министар Ðорђевић истакао је да је борба против било ког облика дискриминације и насиља један од приоритета рада ресорног министарства и додао да се и усвајање Измене и допуне Закона о забрани дискриминације очекује у овој години.

"Република Србија активно се залаже да искорени сваки облик дискриминације и изгради друштво у којем смо сви једнаки. Сваки грађанин наше земље, без обзира на пол, вероисповест, националну припадност, или уколико је особа са одређеним степеном инвалидитета, мора да има једнака права и услове за напредак у сваком смислу", истакао је Ðорђевић и додао да је свака подршка нашој земљи у овој области добродошла.

Како је навео, Министарство ће увек бити отворено за сарадњу, када је реч о иницијативама које побољшавају квалитет живота грађана Србије.

Министар је нагласио и да свако ко мисли да је дискриминисан, по било ком основу, то треба да пријави инспекцији рада, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести