Мировић: Подршка развоју хранитељства у АП Војводини

Поводом пет година од оснивања Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад чији је оснивач Покрајинска влада, председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је данас ту установу социјалне заштите у Сремској Каменици и одржао радни састанак са руководством.
f
Фото: Покрајинска влада

„Петогодишњица рада овог Центра била је прилика да посетимо ову установу и подржимо је у програмима које развија у важној области заштите деце и омладине без адекватног родитељског старања“, рекао је председник Мировић.

Он је додао да ће се до краја године отворити још један овакав центар у Суботици, чиме ће се, како је рекао, заокружити институционална подршка пре свега хранитељским породицама и деци без адекватног родитељског старања.

Председник Мировић најавио је и изградњу новог објекта у Новом Саду, где ће бити смештен Центар за породични смештај и усвојење Нови Сад.

„Подржао сам идеју оснивања удружења хранитељских породица Војводине, које ће у будућности имати подршку свих покрајинских установа из ове области“, изјавио је председник Покрајинске владе.

Он је истакао да је социјална заштита веома одговорна област у којој не може и не сме бити грешке.

„У Србији се тренутно налази око 6.000 деце у систему социјалне заштите, а на територији АП Војводине око 3.000 деце“, нагласио је председник Мировић.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад Ивана Копривица изјавила је да се данас обележава мали јубилеј ове установе и отварање нових просторија.

„Центар је основан ради пружања услуга процене и саветовања будућих хранитеља и усвојитеља у циљу заштите деце и омладине без родитељског старања и прва је установа овог типа у АП Војводини“, истакла је директорица Копривица.

Е. Д.

Vesna
21.02.2019 • 14:12
Sve je to jako lepo i potrebno, ali ja imam jedno pitanje na tu temu, ali malo drugacije. Kada ce poceti izgradnja objekata za smestaj dece sa posebnim potrebama starosne grupacije od 0-10 god. Te dece ima dosta nemaju adekvatno roditeljsko staranje, a kao takvi teze nalaze i smestaj u hraniteljskim porodicama, posebno ako imaju vise od 5 god. Svojim uzrastom nisu da se smestaju u domove poput onog u Veterniku, jer su suvise mali i potrebna im je izvesna vrsta nege i paznje jer su jos uvek suvise mali. Mislim da se o takvoj deci jako malo vodi racuna, ali oni su samo deca, kojima isto treba paznja nega, lepa rec. Oni osecaju, pate, vole......i ako to svi ne mogu da iskazu. Licno moje misljenje je da se malo vise treba pozabaviti i tom decom, oni postoje i ne mozemo zatvarati oci.
EUR/RSD 117.5825
Најновије вести