Мировић: Издаваштво ће имати још снажнију подршку Покрајинске владе

Председник Покрајинске владе примио је данас представнике издавачких кућа из Војводине, међу којима су „Прометеј“ и „Православна реч“, који су проглашени, равноправно, за издавача године на 65. Међународном београдском сајму књига.
4
Фото: pokrajinska vlada

Уз подршку Покрајинске владе издавачке куће „Прометеј“ и „Православна реч“ су током ове године, између осталог, објавиле сабрана дела академика Дејана Медаковића, академика Василија Крестића и академика Милорада Екмечића због чега су, одлуком жирија, проглашене за издавача године.

„То је заједнички капитални пројекат и велико прегнуће. Дефинисали смо данас приоритете за наредну годину. Издаваштво ће имати снажнију подршку и од Секретаријата за културу као и у процедурама које ћемо тек спровести како бисмо ову важну културну делатност помогли на што бољи начин“, изјавио је председник Мировић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Председник је подсетио на то да је буџет за издаваштво, са досадашњих 20 милиона динара, удвостручен за наредну годину.

„Желимо да књигу приближимо читаоцима и план нам је да отворимо нову конкурсну линију у оквиру Секретаријата – за откуп књига. Издаваштво мора имати важнију улогу у наредним годинама не само када је реч о опстанку ове значајне културне делатности, већ и о заједничкој намери државе, Покрајине и самих издавача да наставе да раде са више средстава и више подухвата“, додао је Мировић.

Фото: pokrajinska vlada

Без подршке председника Мировића било би немогуће објавити капитална дела наших академика – сагласили су се директор Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија  и директор Издавачке куће „Православна реч“ Зоран Гутовић, изразивши захвалност Покрајинској влади, која је помогла учешће дванаест издавача из Војводине на Сајму књига.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Састанку су присуствовали и представници издавачких кућа „Академска књига“ из Новог Сада, „Агора“ из Зрењанина, „Издавачка књижарница Зоран Стојановић“ и „Соларис“ из Новог Сада, „Партизанска књига“ из Кикинде, и Банатског културног центра из Новог Милошева и Матице српске.

Састанку је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести