Михајловић: Заједничком акцијом до родне равноправности

ПАРИЗ: Родна равноправност је питање демократије и будућности човечанства и ако желимо да јачамо демократију глобално, морамо се борити за родну равноправност, а права жена и девојчица морају бити универзална, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.
mihajlovic
Фото: Tanjug

Она наводи да су ово само неке од порука данашње конференције у Паризу и да Србија није тамо случајно јер је препозната као држава која ову област жели да унапреди, али и да кроз међународну сарадњу допринесе борби за права жена.

Михајловићева је рекла да су теме попут сузбијања родно заснованог насиља, правде и економских права, репродуктивног здравља жена, лидерства, али и технологија и иновација у служби једнакости жена и мушкараца глобално препознате као важне.

"Свет се мења, пандемија корона вируса је додатно осветлила неповољан положај жена у свету и потребу да сви заједно више радимо и направимо искораке у родној равноправности”, истакла је Михајловићева.

У саопштењу из њеног кабинета наводи се да је председник Француске Емануел Макрон отварајући конференцију рекао да је он феминиста јер је одбрана женских права питање хуманости.

"Борба за родну равноправност је далеко од победе. Данас водимо ту битку, али сутра то мора постати чињеница. Важно је да сви будемо генерација за равноправност”, поручио је Макрон цитирајући Симон де Бовоар да је довољна политичка или економска криза па да се у питање доведу женска права.

На отварању Форума говорили су и потпредседница САД Камала Харис, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, генерални секретар УН Антонио Гутерес, извршна директорка UN Woman Пхумзиле Мламбо-Нгцука, бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон и други.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести