Михајловић: Србија је зрело друштво за више жена у политици

БЕОГРАД: Србија је данас довољно зрело друштво да има родну равноправност на делу и једнаке шансе и за жене и за мушкарце у зато мислим да је предлог председника Александра Вучића да имамо половину жена у Влади добра, изјавила је вечерас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

Она је гостујући у емисији "Упитник" РТС-а подсетила да је у време када је Вучић био премијер настало и Координационо тело за родну равноправност са циљем да се жене више укључе у политички, привредни, друштвени и културни живот земље.

Како је саопштено из њеног кабинета, указала је такође да је Србија по питању учешћа жена у политичком животу изнад европског просека, о чему говори и Индекс родне равноправности, као и да је потребно да се ова тема спусти на локални ниво.

“Направили смо важне кораке, али морамо да радимо сви више јер жене јесу највећа маргинализована група на свету. И зато је важно што ћемо имати два нова министарства. Треба нам више толеранције, то није само исправно и људски, то мора да се подразумева. Да се различитости подразумевају и да не буде шокантна вест да имамо 50 одсто министарки. Важно је да се боримо против стереотипа и подела на мушка и женска занимања, већ да стварамо једнаке услове и за жене и за мушкарце”, истакла је Михајловићева.

Додала је и да нема ништа против квота јер су то степенице које женама омогућавају да се појаве на политичкој сцени.

“Важно је да имамо више жена тамо где се доносе одлуке и опредељују финансије. Жене су двоструко више оптерећене неплаћеним пословима и за разлику од мушкараца, немају времена да се додатно усавршавају, буду конкурентне на тржишту рада или одвоје време за себе. Србија је решена да даље напредује и сигурна сам да ћемо са новом Владом која мора да буде још боља и ефикаснијам ухватити још већи замајац”, истакла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести