Мали: Мајкама до 20.000 евра за куповину стана или куће

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће држава додељивати до 20.000 евра мајкама за куповину стана или изградњу куће и да је циљ ове мере подстицање рађања
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

"За сваку мајку, која је добила дете од 1. јануара ове године или ће тек добити, држава помаже том мером", рекао је Мали за Прву ТВ напомињући да мера није орочена само на ову годину, да је донета уредба и очекује се наредних дана да се крене са спроводењем помоћи.

Он је прецизирао да свако ко се буде пријавио, имаће могућност да добије тај новац и да нема старосног ограничења за парове.

Ограничење је да супружници не смеју да имају примања већа од просека у Србији, односно, како је казао, више од 1.200 евра заједно, а самохране мајке не више од 600 евра.

"Жеља нам је да подстакнемо пронаталну политику и мислим да ће ово допринети много већем броју деце и олакшати паровима стварање потомства", рекао је Мали.

Према његовим речима, уколико супружници одлуче да граде кућу, држава ће им рефундирати трошкове до 20.000 евра као поклон, а уколико купују стан за кеш или на кредит, држава ће, како каже, у оба случаја додељивати помоћ од 20.000 евра.

"Једино ограничење је забрана отуђења некретнине током пет година од добијања помоћи, чиме се смањује могућност за злоупотребе", објаснио је министар финансија.

Министар је додао да ће се тако стечене некретнине водити на име мајки како би имале сигурност да неће остати на улици у случају развода.

Најугроженије, из неразвијених делова Србије, помажемо и до 50 одсто вредности некретнине, објаснио је Мали.

Он је најавио да ће надлежно министарство за рад накнадно објавити конкретне процедуре, списак докумената које треба да се поднесу и објашњења о новим мерама које ће се, како је рекао, спроводити преко локалних самоуправа.

"Од 1. јануара исплаћујемо по 300.000 динара за свако прворођено дете, за другорођено око 10.000 динара у периоду од 24 месеца и за трећерођено по 12.000 динара у периоду од 10 година", подсетио је Мали.

Он је указао да се овим мерама демонстрира жеља државе да подстакне младе да донесу одлуку да имају потомство и да себе виде у Србији, а не да пожеле да оду из земље и потврдио да ће ове мере бити планиране у буџету Србије и у наредним годинама.

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести