Литија у Београду, молебан подршке Србима у ЦГ, КиМ...

БЕОГРАД: Бројни грађани и верници окупили су се данас поподне на Теразијама одакле су, у литији, кренули ка Храму Светог Саве, у знак подршке српском народу у Црној Гори, на Косову и Метохији и изразили протест због усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, којим се одузима имовина СПЦ.
1
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

На челу литије су свештеници, а двојица младића у српској и црногорској народној ношњи носе велику икону Богородице.

Међу грађанима су и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић...

Грађани који носе велики натпис "Време је Божије правде", као и транспарент "Без Косова смо као човек без срца" на којем је и слика патријарха српског Иринеја.

Узвикују "Христос се роди, ваистину се роди", "Светиње не дамо" и певају духовне песме.

Они су са Теразија кренули улицом Краља Милана преко Славије до Храма, испред којег ће бити служен молебан Пресветој Богородици.

Молебан ће служити викар патријарха СПЦ ремезијански епископ Стефан, уз саслужење свештенства Храма Светог Саве.

Грађани носе иконе, свеће и заставу Србије, а дошли су, кажу, да пруже подршку Србима у Црној Гори, али и свим осталим земљама у којима су права српског народа угрожена.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Анђелка Мајсторовић из Београда каже да је један од разлога што је данас у литији, и то што је одувек у вери, а за закон каже: "Ружно и страшно".

"Сматрам да ће православље победити. Вера је велика", казала је Мајсторовић.

Њен суграђанин Петар Вукашиновић који је на скуп донео и икону Богородице рекао је да је дошао да се са окупљенима помоли за спас српског народа у свим земљама у којима живе Срби.

Једна Београђанка поручује да је потребно помоћи и подржати некога онда када му није добро.

"Да покажемо храброст, да сви заједно покажемо да смо јаки и храбри и да се боримо за оно што желимо", казала је она.

За Слободана Калача из Сремчице "ово је борба и за Србе ван Црне Горе".

Према његовом мишљењу, угрожавање Срба у Црној Гори почело је са дискриминацијом језика и писма, а дошло се и до отимања светиња.

"Народ је показао спремност да брани своје, што је изненадило великомоћнике и остале. Народ је показао своју јачину и снагу, а ''биће што бити не може'' како каже Његош. Народ увек изненади тако ћемо и ми очекивати”, испричао је Калач.

Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić
EUR/RSD 117.5559
Најновије вести