Линта подсетио на отпор српског народа против НДХ пре 79 година

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подсетио је да је српски народ пре 79 година у месту Срб у Лици подигао устанак против Независне Државе Хрватске, додајући да је велика већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ, али и да се сада у Хрватској промовише да су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

У Србу је 27. јула 1941. године почео оружани и организовани отпор усташком режиму након многобројних и масовних злочина који су почињени над Србима. У питању је била натчовечанска борба крајишких Срба за голи живот и слободу јер им претило потпуно физичко уништење..., навео је Линта.

Додаје, међутим, да "велика већина Хрвата сматра да Срби у Србу нису водили антифашистичку борбу већ да је у питању четнички устанак односно устанак српских фашиста чији је циљ био рушење НДХ, убијање и етничко чишћење хрватских цивила и стварање Велике Србије".

Многи у Хрватској сматрају да је место Срб средиште антихрватске политике и да је прослава Дана устанка као антифашистичке борбе увреда за хрватски народ, наводи Линта и додаје да "све значајније хрватске странке заступају усташку тезу да је устанак у Србу уствари српски устанак четника и српских партизана против Хрвата и увод у прогон и покољ хрватског становништва.

Линта напомиње и да се сада промовише како су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби, док је, тврди Линта, добро познато да је велика већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ и да су Хрвати у значајнијем броју почели да ступају у партизане тек 1944. године када је већ био познат исход Другог светског рата.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести