Линта: ХР је та која се није суочила са усташком прошлошћу 

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, оценио је да је Хрватска та која се није суочила са својом усташком, геноцидном и злочиначком прошлошћу и да скоро три деценије активно ради на рехабилитацији НДХ и усташтва.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

Линта у саопштењу наводи да је хрватска предсједница Колинде Грабар Китаровић изговорила низ глупости и лажи тј. да се Србија није суочила с властитом историјом, да није признала тзв. великосрпску агресију, злочине и геноцид, да скрива податке о несталим хрватским ветеранима и цивилима и да је рехабилитовала четништво. 

Темељ Хрватске у пракси и реалном животу није ЗАВНОХ и антифашизам већ НДХ и усташтво, навео је Лiнта.

Према његовим речима, Колинда Грабар Китаровић веома доследно понавља проусташку тезу о великосрпској агресији која је званично потврђена у проусташкој Декларацији о Домовинском рату. 

У тој срамној Декларацији, коју је Хрватски сабор усвојио 2000. године, стоји да су Србија, крајишки Срби и ЈНА тобоже извршили агресију на Хрватску. Права истина јесте да је проусташки режим Фрање Туђмана извршио агресију на Југославију, ЈНА и крајишке Србе, каже Линта.

Он истиче да Србија не скрива податке о несталим хрватским ветеранима и цивилима али зато у Хрватској постоји преко 30 познатих гробних мјеста гђе се налазе посмртни остаци Срба и велики број ексхумираних посмртних остатака који се годинама не идентификују. 

То јасно показује, напомиње Линта, да у Хрватској нема политичке воље се се реши питање несталих и да се то хуманитарно питање политизује у дневно-политчке сврхе. 

Наглашава да је српски народ имао два антифашистичка покрета тј. партизански и четнички. 

Комадант Равногорског покрета Дража Михајловић био је министар војни у избегличкој Влади чије је седиште било у Лондону док је масовни убица и поглавар геноцидне НДХ био највернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Немачке са седиштем у Берлину. Апслутно је неприхватљиво заступати лажну и злонамерну тезу да је Равногорски покрет био фашистички и стављати га у исту раван с геноцидним и нацифашистичким усташким режимом, закључио је Линта.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести