Легализовањем усташког поздрава Хрватска себе идентификује са НДХ

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је да пресуда Високог прекршајног суда да поздрав "За дом спремни" на почетку Томпсонове песме "Бојна Чавоглаве" није прекршај јесте један у низу доказа да је Хрватска по свом карактеру "усташка држава" утемељена на мржњи према Србима.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

"Употреба усташког поздрава "За дом спремни" јесте злочин из мржње, а у Хрватској више неће бити чак ни прекршај против јавног реда и мира. Легализовањем поздрава "За дом спремни" Хрватска себе у потпуности идентификује са НДХ и на тај начин оправдава почињени геноцид над Србима у Другом светском рату", навео је Линта у саопштењу.

Према његовим речима, у данашњој Хрватској не постоје расни закони и концентрациони логори какви су постојали у НДХ, али за тим нема потребе, јер је Туђманов режим протерао преко пола милиона Срба, убијао и мучио Србе по хрватским градовима и током и после хрватских злочиначких војно-полицијских акција и уништио, отео и опљачкао српску имовину.

Линта истиче да је у Хрватској од уласка у Европску унију 2013. године започела друга фаза рехабилитације НДХ и усташког покрета што у пракси значи стално подстицање мржње, толерисање насиља, проглашавање организованих физичких и вербалних напада на Србе изолованим инцидентима.

"Преосталим Србима се шаље злокобна порука да се иселе или асимилују а протераним Србима да се не враћају на своја вековна огњишта и да се одрекну своје имовине и земље", истиче Линта и ддоаје да актуелна власт, као и претходне, "благонаклоно гледа на усташтво и доприноси његовој нормализацији у хрватском друштву".

У Хрватској је поптуно нормално да Хрватски сабор буде покровитељ, а Католичка црква служи мису убијеним усташким злочинцима у Блајбургу, оцењује Линта.

"Све чињенице потврђују да Хрватска није способна да буде модерна европска држава већ само држава мржње и нетрпељивости према Србима која све више постаје пријетња миру и стабилности у региону", поручио је Линта, саопштио је Савеза Срба из региона.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести