Курти и Лајчак: Неопходна нормализација односа БГ и ПР

ПРИШТИНА: Вршилац дужности премијера привремених косовских институција Аљбин Курти и специјални представник ЕУ за дијалог Приштине и Београда Мирослав Лајчак разменили су писма у којима се наводи да је неопходна нормализација односа и постизање коначног споразума између ПР и БГ.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Курти је у писму Лајчаку честитао на новој позицији и напоменуо да се влада у Приштини залаже за наставак дијалога и постизање свеобухватног споразума са Србијом.

Курти је Лајчака обавестио да Косово добро управљала ситуацијом када је у питању пандемија коронавируса и додао да су институције Косова успешно сузбиле ширење ове болести, предузимајући одговарајуће и неопходне мере. Курти је у писму навео и да је влада у Приштини посвећена дијалогу са Србијом и постизању коначног, свеобухватног и правно-обавезујућег споразума.

Сматрамо да обе стране морају интензивно да раде на постизању коначног споразума о свим споровима између Косова и Србије. Да би овај процес био што обухватнији, обе земље се морају сложити да ће за преговарачки сто изнети сва нерешена питања својих билатералних односа. То је предуслов да резултат дијалога буде успешан, навео је Курти, преноси Косово онлајн.

Додао је да обе стране морају да осигурају да се ни у којем случају не расправља о питањима међусобне суверености, територијалног интегритета и унутрашњих послова, оценио је Курти напомињући да Европска унија и Сједињене Америчке Државе морају да посредују у дијалогу.

Он је написао и да споразум мора бити праћен пакетом политичких, економских и финансијских мера.

Курти је навео и да му је дужност као премијера да формира и води преговарачки тим за дијалог са Србијом и представи га специјалном представнику ЕУ за дијалог, те да су у тиму, поред њега као шефа, чланови и председник Хашим Тачи, председница Скупштине Вјоса Османи и по један члан Самоопредељења, ДСК, ДПК, АБК, НИСМА, Српске листе и представник Групе 6 плус.

У међувремену и Лајчак је послао писмо Куртију, наводи Косово онлајн, у којем каже да га охрабрује чињеница што је Косово посвећено нормализацији односа и наставку дијалога.

Он је додао да ће се у будућности радити на свеобухватном и правно обавезујућем споразуму.

Моје именовање значи поновни повратак ангажовања ЕУ у дијалогу. Мој циљ је да неуморно и динамично радим на унапређивању процеса дијалога, а очекујем да ће Приштина и Београд обновити своје ангажовање са истом одлучношћу, навео је Лајчак.

Додао је да ако постоји истинска политичка воља две стране и кроз дијалог, "можемо постићи резултате којима тежимо, у корист народа на Косову и у Србији".

Он је одлуку о укидању такси оценио као први конкретан знак спремности власти у Приштини да приступи дијалогу уз посредство ЕУ.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести