Кркобабић: Неопходна реформа пензионог система да се криза не понови

БЕОГРАД: Председник партије уједињених пензионера (ПУПС) Милан Кркобабић изјавио је данас да је најављено повећање пензија важна политичка одлука и резултат повољних економских параметара, оценивши да је реформа пензијског система неопходна како се криза са пензијама не би поновила.
milan krkobabic medija centar
Фото: mc.rs

''Председник је ту био врло јасан. Економски параметри су дозволили повећање, али битна је и политичка одлука, јер се ради о 1.700.000 људи и морамо да имамо консензус око тога'', рекао је Кркобабић за РТС.

Он је изразио очекивање да ће пензије бити повећане у новембру ако, како каже, финансије то буду дозволиле, или најкасније почетком следеће године.
Коментаришући најаву председника Србије да ће пензије бити повећане свим категоријама пензионера, Кркобабић је нагласио да сви пензионери треба да буду задовољни и да будуће генерације треба да извуку поуку да проблеме са финансијама, како каже, не могу да решавају само најстарији.
''Ово је поука и за оне који сада раде и носе економију ове земље, на њима је одговорност. Најстарији су дали огроман допринос, морамо да им будемо захвални, али то мора да остане у историји'', истакао је председник ПУПС-а.

Упитан да ли је после одлуке о укидању Закона о привременом смањењу пензија неопходна реформа пензионог система, Кркобабић је истакао да је неопходно системско решење и да постоји реална опасност да се понови ситуација из 2014. године.
''Број пензионера се повећава, долазе на ред генерације од 1947-56. године, а смањује се број радно активних. Зато је нужно да се уђе у озбиљну реформу система пензијско инвалидског осигурања'', сматра Кркобабић.

Како каже, у тој реформи треба да учествују најкомпетенији - политичке партије, стручна јавност, удружења пензионера, синдикати...
На питање да ли су кључни фактори заинтересовани да се укључе у решавање тог питања, председник ПУПС-а каже да као друштво нисмо свесни ситуације у којој се налазимо.

''Ми чекамо и кад упаднемо у проблем, покушавамо да се вадимо. Морамо да идемо у сусрет догађајима. Ово је за пензионере добро и не треба да брину за пензије, али не треба ни да се баве економским анализама. Они су то одрадили и пензије морају да буду редовне и сигурне'', нагласио је Кркобабић.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести