Ј. Јоксимовић: Усвајање Закона о слободи вероисповести корак уназад

БЕОГРАД: Усвајање Закона о слободи вероисповести у Црној Гори несумњиво је озбиљан корак уназад у погледу поштовања основних европских вредности које се односе на права мањина, које укључује и верска права, као и свесно заобилажење међународних стандарда и конвенција из ове области, поручила је министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

То посебно забрињава у контексту чињенице да је Црна Гора, заједно са Србијом, означена као једна од предњачећих држава приступног процеса, напомиње Јоксимовић у изјави Танјугу, коментаришући усвајање тог закона.

"Поново ћу подсетити и ЕУ, али и друге у региону да је Србија једина земља која је у преговарачком процесу имала услов да у оквиру поглавља 23 које се односи на владавину права, сачини и усвоји посебан Акциони план за остваривање права мањина, што је Србија као озбиљна, демократска мултиетничка држава свих својих грађана искрено и делотворно урадила и спроводи на делу", навела је Јоксимовић.

Министар је истакла да је Србија показала да је вољна да мањинска права подигне на виши ниво, укључујући и верска права, те су у Србији цркве и верске заједнице равноправне и слободне да самостално располажу имовином и уређују своју унутрашњу организацију и верске послове.

"Отуда очекујем да ЕУ пажљивије сагледава ситуацију у региону и земљама чланицама, кандидатима и потенцијалним кандидатима у погледу остваривања мањинских и верских права и у процес европских интеграција унесе јасна очекивања у вези са овим питањем, макар онолико колико је од Србије тражено, и што Србија активно спроводи", навела је Јоксимовић.

Истакла је да је то једини начин да се политика проширења и преговарачки процес води на објективан, по истим аршинима и фиксним стндардима који су суштина процеса европских интеграција.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести