Хоти: Укинути таксе што пре или ће Косово бити изоловано

ПРИШТИНА: Потпредседник приштинске владе, Авдулах Хоти, из Демократског савеза Косова, поново је данас апеловао на укидање, како је навео, штетних такси на српске и производе из БиХ, због које Приштина ризикује да буде изолована од међународне заједнице, САД и ЕУ.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Хоти је на свом фејсбук профилу упозорио да свако одлагање укидање такси озбиљно угрожава преговарачку позицију Приштине у дијалогу са Београдом и штети односу са САД и ЕУ.

"Косово ризикује да буде изоловано. Ниједна наша мера не може бранити или унапредити наш став ако то не подрже САД и ЕУ. Влада Републике Косово требало би да укине штетне таксе и седне равноправно за преговарачки сто... Било која друга алтернатива озбиљно угрожава будућност земље", написао је Хоти.

Хоти истиче и да је укључивање САД у дијалог променило динамику тог процеса.

"Став секретара Помпеа и став амбасадора Гренела да је суверенитет Републике Косово веома важан за будућност региона и да би мировни споразум између Косова и Србије требало да резултира међусобним признањем, гаранције су за нашу преговарачку позицију и наше циљеве", навео је Хоти.

Сматра да би дијалог са Београдом требало да води влада која, какко каже, носи политички легитимитет, а укјлучивање у дијалог што је пре могуће даје време за повољне разговоре о финалном споразуму.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести