Хан жели да подстиче повратак емиграната са Балкана

БЕЧ: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан жели да подстиче повратак емиграната из земаља кандидата за чланство у ЕУ, те је свом тиму наложио израду концепта који би нудио финансијску помоћ за започињање послова у домовини.
han, tanjug
Фото: Tanjug/ video

Председник Србије Александар Вучић ми је у разговору пренео да Србија већ бележи прве повратнике, рекао је Хан који у томе види резултат "позитивне спирале".

Хан, који је у протекла два дана посетио Северну Македонију и Србију је, у изјави агенцији АПА, указао да је одлазак младих, добро образоване радне снаге у регионе са већим примањима, пре свега ЕУ, у свим земљама Западног Балкана проблем.

Србија ће ускоро претећи Црну Гору, која је до сада водила по просечним примањима, а уз то већ јој, због фирми, на пример из аутомобилске индустрије, недостаје стручна радна снага.

Хан повратак емиграната сматра сигналом да се привреда земље налази на добром путу.

Пренео је да је од Вучића затражио убрзавање реформског процеса и осигурање владавине права, а као позитивно оценио је што се у Београду, уз укључење јавних и приватних актера ради на медијској реформи.

Највећа препрека за пут Србије у ЕУ је и даље билатерални однос са Приштином, дијалог је обустављен након што је Косово увело таксе, а Хан је уверен да ће и у том погледу бити напретка чим Косово буде добило владу која ће моћи да делује.

Он очекује да ће приступни преговори са Северном Македонијом моћи да почну у октобру.

"Та земља је направила значајни напредак и постигла историјски Преспански споразум, којим је решила тродеценијски спор са Грчком", констатовао је Хан додајући да је важно да се спроведе и реконструкција специјалног тужилаштва за борбу против корупције.

Он подржава интеграцију специјалног тужилаштва у правосудни систем, те додаје да започети поступци не смеју бити заустављени, већ морају бити настаљени, а то би, како истиче, био доказ нормализације у правосуђу.

Говорећи о свом мандату на месту комесара за проширење, Хан је рекао да је поносан да се на основу његовог ангажовања променио концепт односа према суседима и земљама Балкана.

Према његовим речима, наметнут је мото "или извозимо стабилност или ћемо увести нестабилност", чиме се развило схватање да ЕУ добије нешто натраг из тог региона, и да инвестиције не треба сматрати изгубљеним, те се квалитет пројеката побољшао.

"Оно што је постигнуто у Северној Македонији је део и мојој напора", рекао је он додајући да је та земља добар пример шта ЕУ може постићи својим ангажовањем.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести