Фабрици: Без обзира на неотварање поглавља наставити са реформама

БЕОГРАД: Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас да иако је Савет Европе прошле недеље одлучио да Србија не отвори нова поглавља у преговарачком процесу са ЕУ, рад и спровођење реформи мора бити настављен.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Фабрици је на вебинару "Од Хрватске до Немачке - Председавања Савета ЕУ: припрема за пост-пандемијску ЕУ" казао да би током немачког председавања требало анализирати како напредовати у том процесу.

Истиче да је за Србију у процесу евроинтеграција кључно да спроведе реформе у области владавине права и да се оствари напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Како каже, главно питање у примопредаји председавања ЕУ између Хрватске и Немачке биће у томе како јачати отпорност европских политика јер, истиче, неће бити "повратка у тренутак пре кризе вируса корона".

"Морамо наставити са том новом нормалности и пословима које треба да радимо. Пандемија је променила приоритете које је Хрватска представила на почетку свог председавања", нагласио је шеф Делегације ЕУ и додао да је оригинални план промењен за целу ЕУ.

Наглашава да је криза изазвана пандемијом вируса корона све вратила на основна питања здравства и живота.

Фабрици је казао да је отпорност на вирус корона сада кључна, као и да се цела ЕУ мора трансформисати од жртве до "онога који одговара" и тако донети "нову нормалност и живети у свету КОВИД19".

"Континуитет, отпорност, као и учинити да Западни Балкан буде део нашег одговора, биће вероватно међу приоритетима и наредног ''ковид председавања'''', закључио је Фабрици.

Славиша
29.06.2020 • 17:48
Ово је недвосмислен доказ,да ће Србија ући у ЕУ када Турска буде председавала са ЕУ,значи НИКАД!Није ми само јасно једно,зашто се грађани Србије сматрају дебилима и кретенима,или смо то стварно у заслужили,јер се нико од власти у Србији не устручава да јасно и гласно каже,не господо из ЕУ,Србија ништа нема обавезе према вама,него ви имате великих обавеза према Србији,прво сте признали етничко чишћење Срба из Хрватске,а затим сте то исто урадили са етничким чишћењем Срба са КИМ!Господо из ЕУ платите ратну штету за '99-ту годину а тек онда можемо да говоримо о томе дали Србија жели у тај и такав савез,где се признаје етничко чишћење једног народа!
EUR/RSD 117.5791
Најновије вести