ЕУ дала Косову рок од четири месеца за израду статута ЗСО

БРИСЕЛ: Европска унија је поздравила најаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да да мандат управљачком тиму за израду нацрта статута Заједнице српских општина, и истакла да је рок за израду статута - четири месеца.
Sedište EU, Brisel  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

”Најава премијера Рамуша Харадиња да да мандат управљачком тиму да изради нацрт статута Заједнице/Асоцијације општина са српском већином на Косову је врло добродошао. Израда нацрта статута је почела и завршиће се у временском оквиру од 4 месеца ”, стоји у саопштењу Европске службе за спољне послове. 

У саопштењу се наводи да овај ”дуго очеквини корак” омогућава почетрак примене договора о Заједници сроских општина , што је , како се наглашава, обавеза коју је Косово преузело у оквиру дијалога коме посредује ЕУи уз споразуме договорене у Бриселу у априлу 2013. године и августу 2015. године. 

”ЕУ ће позвати главне преговараче Београда и Приштине, њихове тимове , као управљачки тим и техничке експерте на разговоре у Брисел, како би се конструктивно и у доброј вољи ангажовали у процесу израде нацрта”, закључује се у саопштењу Европске службе за спољне послове. 

Истовремено, директорка за Западну Европу, Западни Баклан и Турску у Европској служби за спољне послове, Ангелина Ајнхорст, која се налази у посети Приштини, нагласила је да ” Косово мора да спроведе споразум о ЗСО без већих кашњења”. Она је додала да неспоразуми између Беогрда морају бити решени ”у миру и кроз дијалог.” 

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је за Танјуг у уторак да је за Косово ”врхунски приоритет” да ради у складу са ”закљученим договором” о успостављању Заједнице српских општина. 

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести