Ђурић: Ако и нема подршке ЕУ бојкоту, има дијалогу 

БЕОГРАД: Долазак бивших европских парламентараца Едуарда Кукана и Клута Флекенштајна у Народну скупштину, посланик Странке модерне Србије (СМС) Владимир Ђурић види као наставак недавне посете Дејвида Мекалистера и јачање дијалога о демократским процесима у Србији.
1
Фото: mc.rs

"Немам превелика очекивања од данашњег састанка", каже за Танјуг Ђурић, који сматра да су ствари са демократијом у Србији толико компликоване да не постоји ниједан чаробан штапић који би могао преко ноћи да их реши.

"Ово видимо као почетак неког процеса чија ће успешност зависи и од актера у Србији", рекао је Ђурић за Танјуг. 

Ђурић је навео да ангажовање бивших европских посланика види као својеврсну надокнаду за изостанак подшке Брисела бојкоту парламента и избора.

На питање како сада види одлуку своје странке да се врате у парламент, Ђурић каже да нису погрешили, јер, указује, после одлуке о бојкоту парламента дела опозиције, којој су се и они у почетку били придружили, није уследила живља опозициона активност у неком "паралелном парламенту".

Када је реч о бојкоту избора, Странка модерне Србије још није донела одлуку, али је већински став у странци да на изборе треба изаћи, рекао је Ђурић.

"Покушаћемо да кроз дијалоге на ФПН, парламентарно и ванпарламентарно разговарамо са свима и да прихватимо посредовање ЕУ да се услови поправе и да се излазак на изборе учини извеснијим. Волели бисмо да у таквим поправљеним условима и други преиспитају своју одлуку", каже он.

Ђурић објашњава да се успешност бојкота мери излазношћу, а рачуница показује да је могуће да владајућа коалиција СНС, СПС са коалиционим патрнерима може да "добаци" више од 30 одсто излазности, а ако се на то додају гласачи ДСС, СПАС-а, СРС, националних мањина - излазност може бити и преко 40 одсто.

"Легитимитет македонског референдума је био неспоран са 40 одсто, а и излазност од свега 20 одсто у Албанији није била довољна за оспоравање легитимитета", указао је Ђурић. 

Како каже, када се планирају такве ствари попут бојкота одлуке треба да се доносе рационално и без емоција. 

Сматра да треба наставити дијалог на Факултету политичких наука, као и да би он требало одговори на питање шта су гаранције да ће договорено бити спроведено, и то на пример, кроз измене закона.

"То је много боље него да неки опозициони лиде стану пред медије и кажу шта је договорено, или да то поручују са твитера", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести