Џорди Рока нови известилац за Косово и Метохију

БЕОГРАД: Шпанац, Џорди Рока, изабран је за новог известиоца са Косова и Метохије и он ће писати наредни извештај о ситуацији на Косову и Метохији и поштовању људских права, владавини права и достизању стандарда Савета Европе, саопштено је из српског парламента.
EU, flags  Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

Рока, који је члан шпанске делегације, изабран је за известиоца тајним гласањем на Политичком комитету Парламентарне скупштине Савета Европе, а противкандидат био му је Моргенс Јенсен из Данске.

Српска делегација успела је да оспори кандидатуру Јенсена који је, како се наводи у саопштењу, у претходном периоду више пута исказао пристрасност излазећи у сусрет захтевима делегације парламента КиМ чиме је неспорно довео себе у сукоб интереса поводом овог извештаја.

Рока је гласао и против преговора две делегације о начину заступљености приштинске делегације у ПС Савета Европе истовремено у потпуности игноришући ставове српске стране, стоји у саопштењу српског парламента.Рок за израду извештаја ПС Савета Европе о ситуацији на Косову и Метохији је две године.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести