Ђорђевић: Желимо да променимо демографску слику Србије

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђордевић рекао је данас да показатељи говоре да нас у једом тренутку неће бити и да нећемо имати довољно грађана да опстанемо као држава.
djordjevic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Зоран Ђордевић рекао је данас да показатељи говоре да нас у једом тренутку неће бити и да нећемо имати довољно грађана да опстанемо као држава.

Гостујући у Дневнику РТС, Ђорђевић је рекао да "желимо да променимо демографску слику Србије, то не може да се промени у једном дану".

"Председник (Александар Вучић) је стао на чело тима из разлога што је алармантно стање", рекао је Ђордевић.

"Ми ћемо имати, показују подаци, 3,5 или 5,5 милиона становника, неко ће мислити па има нас довољно, али нама структура грађана у овом тренутку говори о томе да у једном тренутку нећемо моћи да као држава опстанемо", истакао је Ђорђевић.

То је, како је рекао, упалило црвено светло и председник је стао на чело тима.

"Радили смо напорно на томе, имали смо низ састанака, председник је имао низ састанака, буквално желимо да променимо слику и колико сутра кренућемо са тим", рекао је Ђорђевић.

Радећи на измени и допуни Закона о финансијској подршци породици са децом која треба да ступи на снагу 1. јула предвиђена је помоћ за прво дете од 100.000 динара.

"Стање нас је натерало да неке ствари променимо, идемо у измену и допуну тог закона где ћемо унети све ово што је председник говорио, а оставићемо себи могућност као што смо и предвидели законом да уредбом Влада још неке ствари у току свог рада и анализе може да подупре ову борбу против лоше демографске слике у Србији", рекао је Ђорђевић.


Нема неспоразума око закона о родној равноправности

Зоран Ђорђевић изјавио је да у Влади Србије нема неспоразума око закона о родној равноправности.

"Нема неспоразума у самој Влади, радимо као тим", рекао је Ђорђевић у изјави за РТС.

Он је истакао да ће тај закон ићи у скупштинску процедуру у оквиру неког пакета сродних закона.

Иначе, потпредседница Владе и председница Канцеларије за родну равноправност Зорана Михајловић је у интервјуу за данашњи "Курир" рекла да она и Ђорђевић имају ''потпуно другачије мишљење о једној важној теми, Нацрту закона о родној равноправности''. 

Министар Ђорђевић је, такође, упитан о реконструкцији Владе Србије и да ли је задовољан својим учинком у Влади, рекао да се он не бави својим учинком и да је премијерка "менаџер тима која руководи" свим министрима.

''Кад бих се бавио реконструкцијом, не бих имао времена да се бавим свим својим пословима, а грађани очекују пуну посвећеност. Трудим се да учим сваки дан и ширим своје видике како би оно што радим било много ефикасније, а тако ћу и наставити'', рекао је Ђорђевић.


Закон о спречавању дискриминације је у процедури и биће у ширем пакету али ћемо, како је истакао министар, више водити рачуна и гледати да мајке заштитимо на сваки могући начин.

Говорећи о борби против сиве економије, Ђорђевић каже да имамо изненађујући велики број телефонских пријава рада на црно.

Министар је рекао да је до јуче до 20 часова било 1.536 телефонских пријава и 27 мејлова.

У међувремену смо урадили провере и на тест проби од 19 случајева само два су била која нису имала упориште и откривен је велики број радника на црно, додао је министар.

"Значи да наши грађани препознају опасност која не само за оне који раде на црно већ и према другима представља, али и одговорност грађана према тој области јер борба против рада на црно доноси свима добит", рекао је Ђорђевић за РТС.

Vlada
18.03.2018 • 10:24
Jasno je kao dan sta je uzrok tome kod nas. Finansije i stambeno pitanje. Mi npr.imamo dve ceerkice i voleli bi da imamo jos dve...ali ne mozemo. Podstanari smo, niko ne zeli da nam pomogne da na placu koji smo kupili napravimo 2 sobe da ne placamo kiriju. Deciji dodatak onaj od 2500 dinara, ne mozemo da dobijemo jer nam traze hiljadu papira a mi zivimo u Beogradu i to je nemoguce srediti. Neki papiri iz katastra u mestu rodjenja...iz katastra mesta boravka...i jos nekih desetak...i nemoguce je to sve dobaviti ako moras raditi 14 sati danas da bi prehranio porodicu,platis sve i da prezivis. Najgore je sto ako sve to i skupis ima neko "ali" da li ces dobiti taj dodatak. Prema tome kod nas i ovo sto pricaju nekako ne verujem u iskrene namere. Sta li ce traziti za te pare koje obecavaju, ko zna...crvena krvna zrnca i pregled sa skenera verovatno. To su verovatno price za popravljanje atmosfere a mi cemo i dalje morati kako ko moze i zna. Zivela Srbija!
EUR/RSD 117.3612
Најновије вести