„ДНЕВНИК” у С.Митровици: Новогодишњи штимунг без скупе естраде

Сремска Митровица је град који за новогодишње празнике свој буџет троши скромно. Њима нису потребни скупи извођачи да би се провеселили и ушли у нову годину без великог удара на џеп.
1
Фото: Град Сремска Митровица

Што не значи да немају дешавања, већ ће на „Магичном тргу“, као и последње три године, Сремце забављати аматерски домаћи бендови, на изложеним штандовима моћи ће да се окрепе чајем и куваним вином, а малишани ће уживати на отвореном клизалишту, које је ове године с новом расветом и ледом у боји, премашило сва очекивања.

Градоначелник Владимир Санадер каже за „Дневник“ да је „Магични трг“ манифестација која се у Сремској Митровици организује четврти пут и намењена је углавном деци. Програм који се организује ове године траје три дана, 22, 23. и 24. децембра, и сваки дан је испуњен активностима за најмлађе – од представа, аниматора, креативних радионица до песме и игре. „Магични трг“ је веома посећена манифестација, а Митровчане посебно радује то што ће  до Нове године Трг Ћире Милекића бити пун деце и омладине.

Фото: Dnevnik.rs

„Већина учесника је из Сремске Митровице, трудимо се да увек ангажујемо наше уметнике, креативце да покажу свој таленат, а чињеница на коју смо посебно поносни је да је „Магични трг“ самоодржива манифестације, која се минимално финансира из буyета Града Сремска Митровица. Изнајмљивањем тезги за излагаче ми заправо финасирамо програм манифестације“, истиче Санадер.

По његовим речима, сваке године се труде да програм буде богатији и разноврснији. Иако је првенствено манифестација намењена деци, не изостају ни они старији, који уживају у звуцима тамбуре, куваном вину и празничној атмосфери.

Да је манифестација све популарнија, говори и чињеница да је број излагача на „Магичном тргу“ ове године удвостручен те ће центар красити више од 20 штандова.

„Излагачи су углавом из Сремске Митровице и околине, али имамо и госпођу из Кикинде која долази сваке године, како на „Магични трг“, тако и на остале манифестације у Митровици. Да не откривамо све, нека нешто буде изненађење“, каже Санадер.

Митровица не опредељује велики буyет за саму новогодишњу ноћ, него за манифестације које претходе празницима.

Фото: Dnevnik.rs

„Прошле године је за новогодишњу ноћ музику пуштао ди-yеј, а клизалиште је радило до 1 сат иза поноћи. Било је више људи на Тргу него када се организује неки концерт, тако да је то довољан показатељ да Митровчани подржавају нашу одлуку“, каже Санадер, и додаје да и ове године планирају нешто слично.

Четврту годину заредом, како постоји манифестација „Магични трг“, на Тргу Ћире Милекића ради и клизалиште на отвореном, а на овогодишњем отварању ни киша није покварила утисак.

„Имали смо бацачице ватре и ЛЕД кугли, хор и дивну Нину Синковић, потом светлеће виле на леду. Морам да с посебном радошћу споменем малу градоначелницу Бојану, која је отворила клизалиште“, каже Санадер.

Фото: Град Сремска Митровица
Мала градоначелница Бојана отворила је клизалиште

Градоначелник Сремске Митровице каже да су протеклу годину обележили вишедеценијски инфраструктурни пројекти, изградња базена и подвожњака, као и да ће у наредној години само наставити реализацију успешних пројеката.

„План нам је да завршимо школу у Мачванској Митровици, да започнемо изградњу још једне школе, а у питању је ОШ „Јован Поповић“, потом да израдимо пројекат саобраћајнице Улице Петра Прерадовића. Такође очекујемо изградњу 10.000 квадратних метара тржног центра поред насеља Стари мост“, истиче Санадер.


Помоћ воћарима и ратарима

„У току је бушење новог бунара у Дивошу, који би требало да буде пуштен у рад до краја месеца. Ове године у нашем атару подигнуте су три трафостанице које су намењене унапређењу система за наводњавање воћњака и повртњака. Тиме смо омогућили нашим воћарима и ратарима да за пет пута мање новца наводњавају своје њиве, а тако ће добити конкурентнији производ. Такође, Град Сремска Митровица, заједно с Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство ради на комасацији атара у сеоском насељу Раденковић, која је завршена, и сеоском насељу Шашинци, која је започета ове године. Укупна вредност је 250 милиона динара“, каже Санадер.


Он додаје да ће почетком године новцем из Покрајине бити реконструисана и Улица Вука Караyића, а оним од Министарства културе завршена реконструкција локалитета Житни трг, на којем ће се одржавати све летње културне манифестације.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер захвалио сеДневникуна, како је рекао, дивној сарадњи коју смо имали ове године и пожелео нашим читаоцима срећну и успешну 2018. годину

Осим тога, наставиће се изградња водоводне мреже у сеоским насељима Равње, Раденковић и Ноћај, а тренутно је у току реконструкција амбуланте у Великим Радинцима, коју финансира Канцеларија за јавна улагања.


Ускоро поринуће великог крузера

Владимир Санадер каже да бродоградилиште „Вахали“ успешно послује у граду и убраја се у најбоље фирме у Сремској Митровици.

„Због тога су ове године награђени Плакетом града, коју додељујемо за Дан града успешним појединцима или привредним субјектима. У бродоградилишту се већ увелико праве бродови, а ускоро ће бити поринут један од највећих крузера направљен за иностраног купца“, каже Санадер, и додаје да је град предвиђен за лучко подручје на реци Сави на простору Привредног друштва „Лука Легет“.

По његовим речима, лука би имала велики значај у развоју трговине пре свега житарицама, као и запошљавању великог броја људи.


„Заједно с Покрајином радимо пројекат „Летенка“ по којем Град Сремска Митровица завршава План детаљне регулације и пројектно-техничку документацију за саобраћајницу. Надамо се још неким пројектима о којима ћемо накнадно говорити“, каже Санадер.

Фото: Dnevnik.rs

Ове године завршени су и радови на Заводу за заштиту споменика културе, а обнова фасада на јавним објектима биће и у наредном периоду један од приоритета Града Сремска Митровица.

„ Први у низу је објекат Завода за заштиту споменика културе, који је пре неколико дана завршен и чија вредност је износила два милиона динара. У питању су објекти из периода Аустроугарске, чије су фасаде скупе и захтевне за израду“, истиче Санадер.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер захвалио се „Дневнику“ на, како је рекао, дивној сарадњи коју смо имали ове године и пожелео нашим читаоцима срећну и успешну 2018. годину.

Маша Стакић
(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести