Демонстранти упали у зграду РТС

БЕОГРАД: Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да се вечерашњи протест у Београду прелио у насиље и да ће свако ко је насилно ушао у РТС, чинио насиље и кршио закон одговарати.
rts_upad
Фото: Танјуг (Видео)

Стефановић је позвао све оне који су ушли у РТС да се мирно разиђу и да прекину са са сваким видом насиља или кршења закона, те поручио да ће држава брзо да поврати јавни ред и мир и да ће заштитити све који раде на РТС, рекао је Стефановић на ванредној прес конференцији, након што је део демонстраната са Бошком Обрадовићем вечерас упао у РТС.

Њима су се потом придружили и Драган Ђилас, Зоран Лутовац....

"Очигледно је да су данашњи скуп Савеза за Србију, на коме се окупило око 1.400 људи и приметна тенденција опадања броја људи сваке недеље, изазвали нервозу код лидера СзС и прелила се у једину ствар за коју смо молили да не сме да се договоди - у насиље. Насиље се догодило, у тешком, лошем облику", рекао је Стефановић.

Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Како је рекао, лидери СзС су водећи присталице, демолирали улаз РТС, приземље, ушли у зграду, претили новинарима, примењивали насиље.

"Нажалост, ово је преузело облик који никада није смело", рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је свако окупљање дозвољено, али да никада не сме да се догађаја окупљање уз застрашивање, претње, ломљење, нападе на новинаре...

Поручио је да ће држава морати да одговори и свако ко је био у РТС незаконито, чинио насиље, прекршајно или кривично ће одговарати.

"Они који се иначе диче македонским сценаријом, сада упадај у РТС, позивају људе на насиље, на кршење закона и на наставак насиља према новинарима", рекао је Стефановић.

"Нажалост, оно на шта смо упозоравали када је било насиља над жељама и различитих облика насиља у парламенту, вербални позиви на вешања, стрељања, линч сваке врсте... нису стали са тим и то се вечерас у прелило у недопустиво физичко насиље", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је очигледно да део опозиције, када нема аргумената, програма и када их народ не подржава, прибегава насиљу.

"Ово шаље веома лошу слику", рекао је он.


Полиција извела све демонстранте из РТС

Полиција је извела све учеснике протеста, укључујући и лидере СЗС Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, из зграде РТС, јавља извештач Тањуга са лица места.

Неки од њих су покушали поново да уђу, али им није дозвољено.

Полиција је направила живу ограду испред РТС и не дозвољава учесницима протеста да уђу у зграду.

Извештач Танјуга јавља да испред улаза РТС из Таковске улице више нема никога и да су тренутно сви учесници протеста окупљени испред улаза у Абердаревој улици.

Како је Танјугу речено из полиције, испред улаза у Абердаревој има око 1.000 окупљених.

Учесници протеста узвикују "Готов је, готов је", "Устанак, устанак", "Чекамо Бујкета".


Како је рекао, када је Ђилас зарађивао огроман новац преко РТС тада је био изгледа добар, док вечерас РТС није добар ни Ђиласу ни Обрадовићу ни Јеремићу ни било ком лидеру Савеза за Србију и људима који су ушли у РТС.

"Хоћу да их позовем да на најмирнији начин напусте зграду РТС и престану са кршењем закона и да повратимо мирно јавни ред и мир и заштитимо новинаре РТС од било каквог насиља", поручио је Стефановић.

Истакао је да ће се МУП потрудити да заштитит све новинаре РТС-а од било ког насиља.


Вучић се сутра у подне обраћа јавности 

Председник Србије Алексндар Вучић обратиће сутра јавности поводом вецерашњих догађаја када је део демонстранара и лидера СЗС упао у зграду РТС, речено је Танјугу у Председништву Србије.

Председник Вучић обратиће се у 12 сати у згради Председништва.


"Ова порука је важна и то држава хитно мора да успостави и позивам лидере Саваза за Србију да прекину са насиљем и са претњама новинарима", навео је министар.

Поручио је да Србија мора да буде земља у којој се извештава без страха и држава је реаговали увек и сваког ситуацији и када је неко и смс поруку добијао као претњу.

"Да упаднете у тв, да уништавате имовину и демолирате и претите јер вам се не свиђа уређивачка политика, не бих како би то назвао, али оваква врста прогањања људи са другачијим мишљење, није јако дуго виђена у Србији и надам се да је могуће вечарс да повратимо јавни ред и мир РТС због безбедност грађана Србије и новианра и свих зпаослених, који нису криви ни за шта, да неко хоће да их линчује јер им се не свиђа шта они раде".

Истакао је да ће држава повратити јавни ред и мир и заштитит све који раде у РТС-у.

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Наиме, де демонстраната са вечерашњег протеста "1 од 5 милиона", предвођени Бошком Обрадовићем, упао је у зграду РТС из Абердареве улице.

У зграду РТС дошла је и полиција. Док су појединци из масе ударали полицајце, они нису реаговали, већ су само ушли у зграду.

Један од демонстраната позвао је и остале окупљене да уђу у зграду јавног сервиса.

У зграду је ушао и Драган Ђилас.

Фото: Танјуг (Видео)

Учесници протеста гађали су јајима зграду Јавног сервиса. Након тога су, предвођени Обрадовићем, ушли у просторије РТС-а.

Ходнике су излепили тракама и поручили да ће се укључити уживо у програм.

Претходно су најавили да ће на два сата блокирати РТС како би, као и прошлог пута, одржали импровизовани "Дневник слободне Србије".

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr
Обрадовић тражи да гостују у Дневнику РТС

Лидер Двери Бошко Обрадовић, који је са демонстрантима упао вечерас у РТС, рекао је да они неће отићи из зграде док им не буде омогућено да гостују у Дневнику 2.

Обрадовић је у ходнику зграде РТС разговарао са полицајцем, који му је рекао да неће бити примењена сила, али да такво њихово понашање није прихватљиво.

Фото: TANJUG/ KOCA SULEJMANOVIC/ nr

Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовицем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Демонстранти су иначе разбили прозоре и улазна врата и одгурнили полицију.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Обрадовић је преговарао са уредником Зораном Станојевићем да их пусте у програм, било да је у питању дневник или нека друга емисија.

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

У згради РТС-а су и Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Марко Бастаћ, Мариника Тепић…

Обрадовић је рекао да су сви улази у РТС отворени и позвао грађане да се окупе око РТС у Таковској и поручио да ће "вечерас" ослободити РТС.

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

“Разићи се нећемо, бићемо овде све док нам се не омогући да се укључимо у програм. Шта је проблем да нас пусте да гостујемо два минута Дневнику” , рекао је Обрадовић.

Како је рекао, они нису ту да би се сукобили са полицијом и да немају проблем са њима, већ имају проблем са генералним директором и главлним уредником РТС.

Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

“Никаква крађа се овде није десило, нико ништа ружно није рекао а камоли урадио било коме на РТС”, рекао је Обрадовић.

Једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић је, на опаску једног од уредника да не могу тако насилно да улазе рекла да су "врата била отворена".

 Брнабић осудила упад у РТС, држава неће толерисати насиље

Председница Владе Србије Ана Брнабић вечерас је најоштрије осудила упад дела демонстраната и лидера СзС у зграду РТС и поручила да држава неће толерисати насиље.

"Најоштрије осуђујем насиље Савеза за Србију и једног дела уцесника протеста ''1од5 милиона'' који су упали у зграду Радио-телевизије Србије претећи новинарима и уредницима јавног сервиса. Овај вандалски чин Ђиласа, Обрадовића, Јеремића јасно показује да од првог дана планирају да изазову нереде и да на насилан начин смене легитимно изабрану власт", рекла је Брнабић за Танјуг. 

Србија је, како је истакла, демократска земља у којој грађани имају право да мирно протестују, али нико нема право да демолира јавни сервис и угрожава животе новинара.

Она је поручила да држава неће толерисати наслије. 

Премијерка се захвалила припадницима Министарства унутрашњих послова на професионалној и прибраној реакцији због цега су избегнути сукоби ширих размера.

Гојковић: Недопустив напад на новинаре и медијске слободе

Председнице Скупштине Србије Маја Гојковић вечерас је најоштрије осудила насилни упад у Радио-телевизију Србије и истакла да упад у зграду РТС, праћен демолирањем имовине и претњама запосленима, представља недопустив напад на новинаре и медијске слободе.

"Нема никакве сумње да ће држава у оквиру својих надлежности адекватно реаговати на сваки покушај нарушавања правног поретка и покушај угрожавања темељних демократских вредности и слобода", саопштила је Гојковић.

Дачић: Насиље никад не доноси добро, не може се дозволити

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је вечерас да та странка најоштрије осуђује насилни упад Савеза за Србију у зграду РТС.

"Свака слика насиља је штетна за Србију и она превазилази свако политичко право на окупљање. Насиље никада ништа добро није донело Србији и оно се не може дозволити", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је додао да се недостатак политичких идеја и подршке грађана не може заменити насиљем.

Михајловићева осудила упад лидера Савеза за Србију у РТС

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС, Зорана Михајловић, осудила је насилни упад једног од лидера Савеза за Србију, Бошка Обрадовића и групе демонстраната у зграду РТС-а током вечерашњег протеста у Београду.

"Једно су грађански протести и мирно исказивање незадовољства, а насиље, упади у телевизије и претње њиховим запосленима су нешто сасвим друго. Чињеница да је инциденте предводио један од лидера Савеза за Србију најбоље говори о томе која је њихова политика", каже Михајловићева.

Она је подсетила да, док су грађани мирно исказивали незадовољство, опозициони политичари крили су се иза протеста.

"Али, није им дуго требало да покажу своје право лице и употребе силу и насил?е према било коме ко само ради свој посао и не поистовећује са њиховим ставовима и цил?евима", истакла је Михајловићева.

Вулин: Насиље, а не политика 

Министар одбране Александар Вулин изјавио је вечерас да упад дела демонстраната и лидера СзС у РТС представља насиље, а не политику.

Он је на тв Пинк рекао да ће држава радити свој посао, "Нема насиља, нема силе, само закон који важи за све", рекао је Вулин.

Он је истакао да ово није политика, већ да су у питању силедзије.

"Ово раде криминалци и фашисти, ово није политика, ово је насиље", указао је Вулин.

Додао је да су прво весали, палили слике, сада упадају у РТС и униставају јавну имовину.

Вулин је указао и да нико нема право да напада и малтретира, понизава, вређа, новинаре и заполсене који се налазе у РТС.

"Да ли је то та велика политицка мисао коју нам нуде", запитао је министар.

Он је додао и да не може да се не чуди лицемерју, да је Ђилас усао у РТС који је опљачкао ту телвизију, ддоајући да се боре да сацувају новац и приливилегије.

Весић позвао Београђане да не наседају на провокације

Заменик градоначелника Београда и члан Председништва СНС, Горан Весић, позвао је вечерас грађане Београда да остану мирни и да не наседају на провокације Драга Ђиласа и Бошка Обрадовића. 

"Они желе насиље и крв на улицама нашег града", рекао је Весић и навео да њих двојица, као и сви они који су вечерас насилно ушли у зграду РТС-а одговарати за то, у складу са законом.

"Насилни упад ових хулигана у зграду РТС, уништавање државне имовине и претње новинарима које су вечерас организовали Ђилас и Обрадовић, сцене су за које смо веровали да се у Београду никада више неће поновити. Београд није заслужио да га ови хулигани уништавају", рекао је Весић за Студио Б.

Ми смо слободна земља у којој сваки грађанин има право да јавно покаже своје мишљење али насиље које су вечерас демонстрирали Ђилас и Обрадовић је неприхватљиво, рекао је Весић.

"Вечерас су показали за какве се медијске слободе они залажу јер су претили новинарима који мисле другачије као и како замишљају Србију којој би, не дај Боже владали, у којој би свако ко мисли другачије био изложен линчу. Ђилас и Обрадовић су показали вечерас да је њихова једина политика коју нуде грађанима насиље и хаос. Да ли је то насиље према женама, према неистомошљеницима или према новинарима као вечерас њима је мање важно", казао је Весић.

У име Града Београда захвалујем се припадницима МУП-а који су вечерас издржали све провокације и нападе, реаговали одмерено и професионално и тако повратили јавни ред и мир и избегли сценарио који су желели Обрадовић и Ђилас по коме би дошло до сукоба са полицијом, навео је Весић.

УНС: Лидери опозиције и демонстранти да напусте РТС

Удружење новинара Србије саопштило је вечерас да упад лидера опозиције и демонстраната у зграду РТС-а није прихватљив и представља недопустив притисак на новинаре, медијске раднике и независност уређивачке политике РТС-а.

УНС тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а, а да редакција информативног програма Јавног сервиса Србије омогући грађанима да буду професионално и благовремено информисани о захтевима опозиције и грађана који протестују.

У саопштењу УНС наводи да се у атмосфери насиља и бесправног запоседања зграде РТС-а, уз присуство људи у фантомкама и полиције, не може водити толико потребан дијалог у српском друштву.

Студио Б: Дивљачки упад у РТС, организација Ђиласа и Обрадовића

Уређивачки колегијум РТВ Студио Б најоштрије је вечерас осудио дивљачки упад у зграду РТС-а у организацији Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића, уз подршку неколицине других маскираних нападача. 

Очигледно је да је хаос који Ђилас и Обрадовић покушавају да изведу директна последица чињенице да протести не дају резултате и да је на улицама све мање људи. Такво понашање, међутим, нема оправдања и захтевамо од државних органа да најодлучније реагују и заштите уреднике и новинаре РТС, којима пружамо пуну подршку и нудимо сву помоћ, каже се у саопштењу.

"Захтевамо од државних органа да стану на пут Ђиласу, Обрадовићу и другим насилницима и омогуће свим новинарима у Србији да раде слободно и по својој савести. Сигурни смо да ће Србија остати земља у којој је загарантована слобода говора и мишљења, без обзира што Ђилас и Обрадовић за нашу Србију очигледно имају другачије планове", навео је Уређивачки колегијум РТВ Студио Б.

 Министарство културе позвало демонстранте да се повуку из зграде

"Улазак демонстраната у зграду Радио-телевизије Србије представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња. Позивамо групу која је ушла у зграду РТС-а да се повуче, а оне које их подржавају, на уздржаност од таквих поступака. Политички ставови и захтеви, какви год да су, не смеју се изражавати на начин супротан закону, јавном реду и општем интересу друштва", наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

"Министарство културе и информисања најоштрије осуђује поступке који доводе до афирмисања било ког облика силе, који могу да, поред кршења закона, у наше друштво унесу додатне напетости и искључивости. Упад у зграду РТС, жалостан је покушај у том правцу", закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести