Дачић: Више и не крију да стварају једну државу

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Албанија и самопроглашено Косово више и не крију да стварају једну државу, наводећи да су нови ставови албанског премијера Едија Раме о подршци Приштини усмерени ка стварању такозване "велике Албаније".
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: Tanjug

Дачић је истакао да је Рама "убио регионалну сарадњу" и европске вредности тиме што је подржао Приштину у блокади робе из централне Србије и БиХ.Он је, како преноси Срна, указао да је албански премијер том подршком Приштини прекршио и Споразум о стабилизацији и придруживању који Тирана има са ЕУ и да сада Београд поново треба да брани европске вредности.

"Једна од четири основне европске вредности је слободна трговина", подсетио је Дачић, критикујући представнике ЕУ због благог реаговања на одлуку Приштине о увођењу такси на српску робу.Он је одбацио ставове Раме да званични Београд није био искрен у дијалогу са Приштином и поновио да је Београд испунио све на шта се обавезао Бриселским споразумом, док је прошло више од 2.000 дана од када Приштина није успоставила заједницу српских општина.

Дачић је одбацио критике о активностима српске дипломатије на повлачењу признања такозване косовске независности, указавши да је ту реч о двоструким стандардима.Према његовим речима, када на седницама Савета безбедности УН неке западне државе врше притисак на неке од земља да признају косовску независност - онда је то у реду, а Београду није дозвољено да ради на повлачењу признања косовске независности.

Дачић је у Архиву Југославије, након отварања изложбе о 180 година билатералних односа Србије и Русије, поручио да ће се Београд и даље понашати одговорно и у трговинском рату који је објавила Приштина, те неће дати никакав повод да међународна заједница говори о "две стране" у том спору.

Дачић за Тасс: Србија захвална,неће уводити санкције Русији

БЕОГРАД:Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас за руску агенцију Тас с да је Србија захвална Русији за подршку територијалном интегритету Србије, те додао да Србија не планира да уведе санкције Русији.

"Русија подржава територијални интегритет Србије, укључујући и питање у вези Косова и Метохије. Захваљујемо Русији за њену недавну подршку на заседању Генералне скупштине Интерпола", рекао је Дачић у Архиву Југославије, где је отворена изложба о 180 година билатералних односа Србије и Русије.

Србија се данас налази на европском путу, али европски пут неће бити препрека за добре доносе са Русијом, рекао је шеф српске дипломатије и нагласио да Србија неће увести санкције Русији.Дачић се осврнуо на енергетику, те навео да Београд поздравља план Москве да изгради гасовод "Турски ток" преко територије Србије.

"Турски ток обезбедиће Србији гас и претвориће је у транзитну земљу", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести