Дачић расписао председничке изборе за 3. април

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је данас изборе за председника Републике за 3. април.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је одлуку о расписивању председничких избора потписао у подне у парламенту, а избори ће бити одржани истог дана када и парламентарни и локални избори.

Он је навео да одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику, па ће изборне радње почети одмах.

Дачић је позвао све кандидате да се пријаве за председничке изборе.

"Данас почињу изборне радње, а желим да протекну у демократској и фер атмосфери и да дају допринос по стабилност Србије, будућност Србије и свих грађана", рекао је Дачић.

Пожелео је свим учесницима избора срећу и много гласова, јер, како је рекао, то је оно што ће на крају бити врховни судија - мишљење грађана.

Дачић је поновио да је изборе расписао у складу са Уставом и Законом, који прописују да се председнички избори расписују 90 дана пре истека мандата председника Републике, а не смеју бити одржани мање од 30 дана од расписивања.

"Сходно томе, пошто мандат председника Србије траје до краја маја, а имајући у виду да до 3. априла има више од 30 дана, управио сам расписао изборе", рекао је Дачић.

Он је додао да право да предложе своје кандидате имају странке или други предлагачи, до 12. марта у поноћ, а то је рок који важи и за остале изборе, ванредне парламентарне и локалне, који ће се такође одржати 3. априла.

Дачић је рекао и да се, када је реч о председнику Републике, у прописима не спомиње његов технички мандат - већ његов мандат траје до краја маја, у пуном капацитету, без обзира на расписвање избора, док је влада у техничком мандату, а парламент распуштен.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести