Дачић: Позивитан састанак с Палмером

БЛЕД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је састанак са специјалним известиоцем САД за Балкан Метјуом Палмером на Бледу био позитиван и да се нада се да ће Палмер имати позитивну улогу по питању дијалог Београда и Приштине.
dacic palmer
Фото: Tanjug (video)

Дачић је новинарима на Бледу, где учествује на Бледском стратешком форуму, рекао да је потребно сачекати избор новог високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Борела и транзицију од Могеринијеве до Борела, као и нову владу у Приштини.

Отвара се могућност за наставак дијалога, али није реално очекивати да се то деси пре формирања нове владе у Приштини, рекао је Дачић.


О инциденту с авионом у који је ударио гром

Министар спољних послова Ивица Дачић испричао је новинарима на Бледу да је синоћ, када је гром ударио авион којим је путовао у Словенију, непосредно пре слетања, дошло до великог блеска и да се чуо удар у авион.

Ја никад нисам то доживео и не знам да ли је опасно. Знам да су пилоти рекли да смо добро прошли и да нас гром нигде није пробушио. Преживели смо и то, рекао је Дачић.

Пренео је и да се синоћ видео са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем и у шали рекао да су ишли на музику да прославе то што су он и његова делегација преживели.

И он ми је рекао да није сигуран да је то било изнад Словеније, да је вероватно било изнад Хрватске, рекао је Дачић кроз осмех.


Он је додао да је ово његов први сусрет са Палмером од како је именован за специјалног изасланика за Балкан, иако се познају више од 10 година, те да су анализирали Палмерове приоритете, којих, каже, има много.

Није му лак задатак. Србија ће бити конструктивна. Ту је и стиуација везана за БиХ, да ли ће ЕУ отпочети преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, да ли ће Косово добити визну либерализацију, каква је перспектива стања у региону, рекао је Дачић.

Како је додао, можда ми понекад мислимо да су односи Београда и Приштине њихов главни приоритет, али има доста тема.

Поновио је да се, по питању наставка дијалога, морају сачекати резултати избора на КиМ и форимрање владе.

Надамо се да ће та влада бити конструктивнија и позитивнија и да ће укинути таксе и отворити простор за наставак дијалога, рекао је Дачић.

Палмер: Мојим именовањем демонстрирали одговорност

Изасланик САД за Балкан Метју Палмер рекао је на панелу министара иностраних послова Западног Балкана да је Вашингтон његовим именовањем демонстрирао одговорност према захтевима које је имао са Балкана, али и из Европе.

Чули смо из региона и од европских партнера да САД нису довољно ангажоване и присутне на Балкану. Мој циљ је да будем присутан у региону, да путујем широм Европе и сарађујем са партнерима на заједничким циљевима, објаснио је Палмер додајући да се ради о подршци у областима владавине права, слободе медија, транспарентности.

Он је на панелу „Западни Балкан – европеизација, демократизација, заједничка одговорност“ рекао да жели да утиче на интеграцији Западног Балкана у евроатлантске институције, јер је то у складу са стратегијом и приоритетима САД.

Имамо велике циљеве помоћи Северној Македонији и Албанији да запоцну приступне преговоре са ЕУ, Србији и Косову да се врате у дијалог и успоставе договор о нормализацији односа, што ће им отворити европски пут. Са БиХ ћемо радити ан свим нивоима пружајући подршку спровођењу дубоких реформи и функционалности, рекао је Палмер. 

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести