Дачић о Тирани: Пљување у лице ЕУ, доста је оваквих скупова

БЕОГРАД: Српски министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је понашање Албаније на самиту Брдо-Бриони у Тирани, на коме су њени представници говорили о укидању границе с Косовом и припајању три општине са југа централне Србије територији Косова, "безобразлук који завређује оштар одговор Србије".
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"Ово је пљување у лице целој Европској унији, свима онима који Србију убеђују у то да морамо да будемо конструктивни, значи, ми ћемо да седимо за столом а они ће испод стола да форсирају формирање Велике Албаније", рекао је Дачић у дневнику РТС-а.

"Ми смо мали, али нисмо глупи", истакао је Дачић.

Он је подсетио да је циљ самита у Албанији сарадња у региону, зближавање и помирење, али, с друге стране, (албански премијер Еди) Рама и (косовски председник Хашим) Тачи по ко зна који пут разговарају о ''националном уједињењу'', односно укидању границе између Албаније и Косова и припајању општина са југа Србије територији Косова".

"Пандорина кутија је отворена признавањем Косова", јер је тиме нарушен принцип непроменљивости граница и принцип очувања територијалног интегритета и суверенитета, рекао је Дачић и оценио да на сталну промоцију Велике Албаније "нико не реагује".

"А критиковали су Србију и српске званичнике због идеје о разграничењу и причали су да нема промене граница, где су сада, зашто се нису огласили јуче", упитао је Дачић.

Он је додао да се зато поставља питање да ли уопште треба учествовати на оваквим скуповима широм света, јер се иза леђа у ствари гура идеја велике Албаније.

Дачић је објаснио да не жели да каже како Србија треба да саботира дијалог, већ да говори о скуповима као што је овај у Тирани, где се јасно види да је цео тај скуп злоупотребљен за промоцију њихових идеја.

"Замислите да су (Милорад) Додик и (Александар) Вучић, који су се тамо срели, рекли да су разговарали о националном уједињењу, о рушењу границе између Србије и Републике Српске и спајању неких општина из Републике Српске Србији", рекао је Дачић.

На питање о такозваном "тајном плану и завери" за коју косовски премијер Рамуш Харадинај тврди да постоји између Вучића, Федерике Могерини, Хашима Тачија и Едија Раме, о подели Косова, Дачић је рекао да не постоји никакав тајни план, већ да је у питању јавни план "да им неће бити дозвољенно једностарано проглашење независности Косова".

Што се тиче о уједињенуу албаније и Косова, он је реако да Харадинај нема другачије мишљење од Раме и Тачија, и да је једина разлика у њиховом мишљењу можда у томе да ли ће главни град бити Приштина или Тирана.

Дачић је истакао да "не постоји начин на који они могу да изврше притисак" на Србију, јер ниједан Србин никада неће потписати признавање Косова.

Он је још рекао да не зна да ли ће се председник Вучић одлучити на контрамере, јер је, с једне стране, добро што се Србија није одлучила на такав потез јер би у таквом случају било речено да је крива и једна и друга страна, док је овако потпуно јасно ко је крив.

Али, с друге стране, "када нисмо узвратили контрамерама, они могу да кажу како ће да укину таксе ако ми зауставимо повлачење признања, или сада измишљају ратну штету, признавање геноцида", рекао је Дачић.

Истакао је да не може да се наброји шта је све албанска страна урадила претходних месеци, и да зато спремност Србије на компромис некима изгледа као слабост.

Дачић је оценио и да овакав, како је рекао, "безобразлук Албанаца завређује оштар одговор".

Он је још рекао да је Србија најближе ЕУ у својој историји, иако ј, подсетио је, популарност ЕУ у Србији пала због њених двоструких стандарда.

"Српски народ је убеђен да без обзира на то што постоји економски интерес за чланство у ЕУ, Србија мора да води рачуна о националним и државне интересе, у условима када су поступци неких земаља пуни двоструких стандарда", закључио је шеф српске дипломатије.

eks
09.05.2019 • 11:04
Potpuno se slažem sa stavovima Dačića. Jedino zameram i Vučiću i njemu što imaju tako "pomirljiv" stav prema zvaničnicima EU , koji tolerišu bezobrazluk Albanaca. To se mora otvoreno reći , a ne večito u rukavicama, misleći da će oni ceniti našu diplomatsku etiku. Lideri EU su, kao i većina na zapadu, dvolični i podmukli. Naš narod to zove ".ica sa dva lica" .
EUR/RSD 117.6117
Најновије вести