Дачић: Мир је заједнички интерес

БЕОГРАД: Србија и НАТО деле интерес очувања мира и стабилности у региону, као и опредељење за даље унапређење партнерске сарадње и изградње међусобног поверења у свим областима од заједничког интереса, истакнуто је данас на састанку министра спољних послова Ивице Дачића са председавајућим Војном комитету НАТО, маршалом Стјуартом Пичом.
General NATO Pič sa Vojskom Srbije/Fonet/Vojska Srbije
Фото: Фонет/Војска Србије

Изражено је обострано задовољство динамиком политичког дијалога на највишем и другим нивоима, као и практичном сарадњом у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Посебно је истакнута важност скорог окончања процедуре усвајања новог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО.

Дачић је указао да Србија, спроводећи политику војне неутралности, настоји да буде поуздан и одговоран партнер у очувању мира и безбедности у региону, као основног услова за напредак региона у целини.

У разговору је позитивно оцењено активно учешће Србије и допринос у областима борбе против тероризма, реаговања у ванредним ситуацијама у случају природних и других катастрофа, као и суочавања са актуелним регионалним и глобалним безбедносним изазовима и претњама.

Осврнувши се на питање Косова и Метохије, као најважнијег политичко-безбедносног изазова за нашу земљу, Дачић је пренео да је од изузетне важности да се мандат Мисије КФОР оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да Мисија КФОР оствари своју улогу главног гаранта очувања мира и безбедности на Косову, као и заштите српског становништва и његовог културног и религијског наслеђа.

Истакао је да Србија остаје посвећена постизању компромисног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, које би обезбедило трајни мир и стабилност читавог региона.

Ваздухопловни маршал Пич изразио је задовољство достигнутим нивоом партнерске сарадње Србије и НАТО и истакао решеност и спремност за њено даље унапређење, наводи се у саопштењу.

Посебно је нагласио посвећеност НАТО даљем ангажовању на Косову и Метохији кроз Мисију КФОР, у складу са мандатом додељеним Резолуцијом СБ УН 1244, а у циљу обезбеђивања сигурног и безбедног окружења за све становнике на Косову и Метохији.

Маршал Пич је изразио спремност за даље унапређење дијалога и сарадње КФОР и војних структура НАТО са Војском Србије.

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести