Дачић: Интереси Срба и Албанаца нису супротстављени

БЕОГРАД:  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас на Танјуговом панелу о односима Срба и Албанаца да два народа треба искрено да разговарају о проблемима и да не мисли да су интереси Срба и Албанаца супротстављени само, како каже, треба пронаћи заједнички именитељ.
Dačić na Tanjugovom panelu o odnosima Srba i Albanaca Foto: Tanjug/video
Фото: Дачић на Танјуговом панелу о односима Срба и Албанаца Фото: Танјуг/видео

Дачић је рекао да поред тога што треба отворено разговарати о проблемима, треба видети и како два народа могу да помогни једни другима.Он је навео да су дискусије попут данашње потребне, јер су важне за побољшање односа између два народа највећа народа на Балкану.

"Хвала свима који помажзете у томе. И новинским агенцијама које имају важну улогу у креирању јавног мења, као и амбасади Норвешке”, рекао је Дачић на панелу који је организован у резиденцији норвешког амбасадора.Наводећи да су односи Србије и Хрватске значајни за регион, Дачић је истакао да су исто тако значајни и односи између српског и албанског народа, и примећује да “то није питање од јуче”.

Министар указује да је важно да се сва питања решавају, јер, како каже, у супротном постају све већи проблем.Он је учесницима панела пренео да је изашао са заједничке седнице влада Србије и Републике Српске како би присусуствовао догађају у резиденцији норвешког амбасадора и непоменуо да то није рекао случајно.

“Када причамо о Албанији, свакако треба да причамо и о Косову. А када причамо о Србији, ваљда је свима јасно, да треба да причамо и о Републици Српској. Ми имамо приступ да се не дестаблизује БИХ, да се очува мир и стабилност. Био бих задовољан да сви имамо такав приступ”, рекао је Дачић.

Министар је пренео и лично мишљење да сматра да је све проблеме између српског и албанског народа требало решавати са Албанијом од почетка, јер би, оцењује, решења била чистија од признавања једностраних одлука Приштине.

“Мислим да имамо заједничке интересе, а нисам сигуран да се понашамо у складу са њима, често се понашамо супротно од тога”, рекао је Дачић.Приметио је и да често “оговарамо” једни друге код неких трећих, “као да су нам они ближи од нас који живимо на истом простору”.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести