Брнабић за Еуроактив: Ништа се не постиже седењем

БРИСЕЛ: Србија је годинама заостајала, била на корак од банкрота, у априлу 2012. стопа незапослености износила је 25,5, а незапосленост младих 51,5 одсто, лидери су трошили новац који нисмо имали и гледали смо како наша инфраструктура пропада, међутим, данас је реалност потпуно другачија, поручила је премијерка Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Она је у ауторском тексту за бриселски портал Еуроактив написала да оживљавање земље није било лако, јер је држава морала да промени ставове и фокусира се на дугорочни бољитак, уместо на краткорочни добитак.

"Морали смо да преузмемо одговорност, да не лажемо или гледамо уназад, већ да схватимо шта је пошло по злу и да избегнемо грешке прошлости. И морали смо другачије да приступимо српском народу, бирајући да са њима говоримо искрено и искрено, уместо да користимо лажи за одбрану неефикасне политике", рекла је Брнабић.

Она је истакла да је управо то био приступ председника Александра Вучића када је дошао на власт 2014. године и да су то од тада основне вредности владе.

"Наши грађани су ову трансформацију доживели из прве руке и сада имају поверења да верују у боље сутра. На изборима након избора од 2014. године председник Вучић и СНС добијају више гласова", рекла је Брнабић.

Говорећи о парламентарним изборима одржаним у Србији прошлог месеца Брнабић је истакла да је победа на изборима ојачала тај став грађана и да је са 60 одсто гласова та историјска победа показала да је странка стекла поверење људи.

Како је рекла, странка је победила на местима где раније није и постигла резултате које ниједан ранији лидер није постигао.

Према њеним речима, отприлике половина становништва показала је да се гласа слично као и на недавним европским изборима и да је значајно због такозваног бојкота и несигурности везане за епидемију вируса ковид-19.

"Иако су поједине опозиционе странке оидлучиле да избегну изборе у нади да ће нарушити њихов легитимитет, ово досад невиђени резултати показали су да је то била само погрешна и непопуларна одлука. Одсуство одређених проевропских странака на гласачким листићима је жалосно, али стварност је да су одбили чак и да учествују у разговорима у којима су посредовали представници ЕП. Уместо да се одлуче за сарадњу за српски народ, одлучили су се да приреде неуспешну политичке сцене", рекла је премијерка.

Слично томе, рекла је Брнабић, крајње десни актери који нису прешли праг од 3 одсто за улазак у Народну скупштину, одлучили су да још једном покажу немир, тако што су се расправљали и упалии у парламент.

Она је казала да осуђује ту врсту вандализма и насилног упада, посебно у време када се Србија суочава са великим потешкоћама у борбви са вирусом ковид-19, јер је то довело до даљег пораста броја позитивних случајева вируса.

Брнабић је казала да ће, без обзира на понашање тих снага, Србија остати на европском путу, јер су приоритети вођења земље јасни.

"Прво, морамо да се изборимо са ковидом-19. Овај невидљиви непријатељ наставља да нам уништава свет у коме живимо. До темеља је уздрмао наше основе и ставио нашу земљу и грађане на пробу. Иако смо у почетку успели да га обуздамо рестриктивним мерама, сада видимо да се ситуација погоршава у целом региону. На жалост приближавамо се нагорим цифрама које смо имали у априлу и реалност је да ће ово бити дуга борба", рекла је Брнабић.

Она је навела које је све мере Србија увела и навела да је Србија посвећена економској надоградњи започетој пре шест година, а то је пре свега било смањење буџетског дефицита због којих су тада уведене неке непопуларне мере.

Брнабић је додала и да је Србија сада једна од седам земаља света које су издвојиле више од 10 одсто БДП-а за подршку економији, као и да су светске институције попут ММФ-а и Светске банке подржале економију Србије.

Како је рекла, фискална дисциплина учинила је Србију отпорнијом на ковид-19 и омогућила да се предузму мере за јачање економије, подршку радницима и компанијама.

"То нам је такођђе пружило снажну основу да наставимо са великим инвестиционим плановима упркос непредвиђеној кризи - настављамо са унапређењем путне и железничке инфраструктуре, клиничких центара и општих болница широм наше земље, градећи нову инфраструктуру за образовање, науку и истраживањ", рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да се влада залаже за подизање животног стандарда широм Србије и обезбедхивање будућности за грађане.

На крају, Брнабић је додала да је листа приоритета за будућност дугачка и да схватамо да не можемо сами, због чега се председник Вучић састао са свим представницима странака које су ушле у парламент како би саслушао њихове предлоге, захтеве и потребе и одредио начине заједничког рада у новој влади.

"Данашњи изазови су без преседана и наша је нада да ћемо имати дијалог са другим странама у парламенту, а не непријатељске свађе на улицама", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести