Брнабић: Предвиђали смо пад 1,8%, сад очекујемо нулти раст

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су страни инвеститори показали огромно поверење у Србију у условима ковид кризе, да нико од њих није отказао улагања, и најавила договоре са њима о важним погонима за нашу земљу већ у септембру-октобру.
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Брнабић је рекла да сви индикатори које имамо у првом полугодушту, у којем је остварен минималан пад бруто домаћег производа од 0,9 посто, говоре да да ћемо имати бољи резултат, да нећемо даље падати, али ни расти, те да би раст БДП-а могао да буде око нуле што би био велики успех.

Подсетила је при томе да је у ранијим проценама влада предвиђала пад за целу годину од 1,8 одсто, а Међународни монетарни фонд од 3,0 процента, што је далеко најмања пројекција пада те институције у односу на процене за остале земље света.

Брнабић је у том контексту истакла да су међународне финансијске институције ревидирале најниже пројекције пада за многе државе, али не и за Србију, што је својеврстан израз поверења у економију наше земље.

Премијерка је најавила да ће сутра бити одржана седница Савета за БДП и поручила да ће Србија наставити са најзначајнијим пројектима путне и железничке инфрастуктуре.

Прецизирала је да је реч о аутопуту Милош Велики, деоници Прељина-Пожега, затим Моравски коридор, саобраћајница Рума-Шабац-Пожега, Кузмин-Сремска-Рача, обилазница Остружница-Бубањ Поток, Рума-Шабац-Лозница и железница брза пруга Београд-Нови Сад.

Брнабић је додала да се од наредне године очекује наставак градње брзе пруге на потезу Нови Сад-Келебија.

Биће, рекла је, настављени и пројекти здравствене инфрастуктуре, пре свега радови на Клиничком центру Србије, затим изградња Клиничког центра Војводине, за шта је добијена сагласност Европске инвестиционе банке на технички део документације, а у наредних пар дана се очекује и финансијска понуда.

Премијерка је навела да се наставља и са пројектима Дедиње, инвестицијом од 22 милиона евра, ту је и Клиника за инфективне и тропске болести у Београду, реконструкцијама општих болница, изградњом ковид болница, итд.

Нагласила је да се наставља са пројектима у енергетском сектору, пре свега на термоелектрани Костолац Б3, где је вредност инвестиције 613 милиона евра, а трећина радова је већ, каже, завршена.

Такође се настављају пројекти важни како за енергетику тако и за животну средину - одсумпоравање 4 блокова у ТЕ Никола Тесла ТЕНТ А, а у септембру ће, истиче бити отворен погон за пречишћавање вода у Крушевцу, док је техничка припрема документације за такве пројекте у Врању и Нишу у току.

Настављамо са још 14 система за наводњавање у пољопривреди, рекла је Брнабић, додајући да је у току и реализација пројеката у сфери науке и образовања, као што је изградња зграде Института за физику, иградња додатне зграде Факултета организационих наука, затим градња лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу...

„Све то нам даје снагу да верујемо да ћемо наставити овако како смо креули у 2020.години, односно онако како смо радили од 2014.године када је влада Александра Вучића спровела изузетно тешке мере фискалне консолидације и довела нашу привреду у добро стање, поставила је на здраве основе и омогућила да све ово радимо, да у у условима бобе проти овог страншог вируса наставимо све ове пројекте”, закључила је Брнабић.

Добре вести, у јуну благи раст БДП од 0,1 одсто

„Србија је у јуну забележила благи раст БДП-а од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршили други квартал са падом од 6,5 БДП-а, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић.

“Резултати су добри, много бољи него што смо очекивали. То је велика ствар за привреду и грађане”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Тај резултат је остварен, каже, у изузетно тешким околностима када читав свет трпи и када многе екомномије широм света имају пад у двоцифреним процентима, укључујући и најјаче економије света.

“Ми смо у јуну 2020. имали благи раст од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршсили други квартал са падом од 6,5 одсто нашег БДП-а", навела је Брнабић.

Честитала је и грађанима и привреди на том резултату, замолила их да наставе заједничку борбу, те поручила да ће Влада увек бити на услузи и грађанима и привреди.

“Читава година је таква да су нам потребе добре вести и оптимизам”, нагласила је премијерка.

Индустрија, промет и грађевина погурали привреду

„Разлози за бољи резултат од очекиваног су одличан опоравак индустрије, раст потрошње у трговинама, бољи од очекиваног резултат у грађевини, где је пад много мањи од очекиваног, рекла је председница Владе Брнабић.

Истакла је и да имамо одличну пољопривредну годину, по резултатима трећу узастопно изнад десетогодишњег просека.

"То много говори о томе како се променила наша пољопривреда, и у тој области наставићемо стратешка улагања", рекла је премијерка.

Као области у којима је остварен раст навела је и 6,3 одсто раста у прехрамбеној индустрији, 2,4 одсто раста у индустрији пића, 16,9 посто раста у фармацеутској и 9,6 посто раста у хемијској индустрији.

"Пад су остварили туризам и угоститељство, али хвала грађанима што остају у земљи, то је значајно за опоравак у домаћег туризму“, рекла је Брнабић и додала да су капацитети ван Београда и Новог Сада попуњени и до 80 процената.

Пад од 46,7 процената забележен је у производњи моторних возила, а код гуме и пластике он је 14,7 процената.

Сагледавамо додатне мере подршке туризму

„Држава је предвидела посебне мере за подршку туризму и сагледава које мере је додатно потребно предузети, с озбиром да ће туризам и угоститељство наставити да трпе велике губитке због епидемије вируса корона, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је, на конференцији за новинаре, рекла да су представници државе у сталном контакту са хотелијерима и угоститељима, да ће се, као и до сада, радити тако да се рачуна на најгоре могуће сценарије.

Навела је да ће са представницима те индустрије разговарати како би се сагледали начини да се одржи њихова ликвидност, да не отпуштају раднике или да тај број буде што мањи.

Нада се, додаје, да ће вакцина против ковид-19 доћи пре него што је било ко очекивао и да ће се након тога полако ситуација у вези са туризмом враћати у нормалу, а можда и нешто раније.

“Не мислим само на Србију, мислим на читав свет. Има земаља које развијају своје вакцине, али и земаља које су се већ јавиле за одређене те вакцине”, рекла је Брнабић.

Навела је да је држава мерама подршке за сектор туризма настојала да се повећа и грејс период, да усмери више новца за одржавање ликвидности и кроз гарантне шеме управо за овај сектор.

Брнабић каже да је председник Александар Вучић, који је водио кризни штаб за санирање последица ковод-19 на привреду, наставио да са министрима ради на томе и да помаже у том апсекту.

“Сви су стално у контакту са нашим хотелијерима, угоститељима, гледамо да ли је потребно да додатне мере таргетирамо”, рекла је Брнабиић.

Председница Владе каже да у овом тренутку највеће губитке у туризму трпе Београд и Нови Сад, али да је захваљући грађанима и њиховој одговорности прилично добра сезона, нешто мало лошија од 2019.

“Морамо да нађемо начин како да помгнемо свима онима који су много уложили у своје послове а у овом трентутку немају баш никакве приходе”, рекла је председница Владе.

Изразила је очекивање да ће туристичка индустрија успети уз мери Владе да преброди овај тежак период и да се након тога вратимо оним стопама раста туризма и страних и домаћих гостију које је Србија бележила пре епидемије корона вируса.

Највећи раст запослених у производњи моторних возила

„Највећи раст у броју регистрованих запослених у другом кварталу године бележи се у области производње моторних возила - 21,1 одсто и то говори да постоји велико поверење инвеститора у Србију, рекла је данас председница Владе Ана Брнабић.

"Они нису напуштали Србију због кризе, имамо компаније које су наставиле инвестиције у Србију и компаније које ће тек кренути да граде своје погоне. У односу на 2019, ово је година када су се неке инвестиције завршиле и људи су отварали радна места“, рекла је Брнабић и као пример навела компанују Магна у Алексинцу.

Што се тиче раста броја запослених, она је навела да се бележи раст од 17,1 одсто у области рачунарског програмирања и да комплетна ИТ индустрија бележи благи раст од 4,5 одсто.

Постоје најаве за још неке инвестиције и то је разлог за оптимизам, рекла је Брнабић.

У рударству се такође, како је навела, бележи раст од 11, 9 одсто захваљујући, пре свега, инвестицијама „Зиђина“ и пројекту“ Чукару Пеки“.

Истакла је да је групација Рио Тинто одобрила 200 милиона долара за студију изводљивости у наредних 16 месеци, што је, наглашава, велика ствар у оваквој кризи.

И у грађевинарству се бележи раст, 10,1 одсто, јер је настављено са улагањима, рекла је Брнабић.

"Види се да постоји поверење у економију Србије и нашу земљу генерално", закључила је премијерка.

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести