Зоран Радичанин и Љиљана Латиновић најбољи на 27. Новосадском маратону

Више од хиљаду тркача из 17 земаља света истрчало је 27. „Новосадски маратон”.
д
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Премда је Новосађане обрадовало топлије октобарско време, оно за учеснике није најпогодније, али јесте довољно да по специфичној равној стази за поправе личне рекорде.

- Град Нови Сад је покровитељ ове значајне међународне трке која нема само поруку здравог стила живота и промоције такмичарског и рекреативног спорта, већ и да промовише ову манифестацију - рекао је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, позвавши тркаче да изразите такмичарски дух. - Веома ми је драго што на Новосадски маратон, који се се налази на листи Светске атлетске федерације, поред тркача из земље и иностранства, у великом броју долазе и наши суграђани различитог узраста и физичке спремности. Град препознаје значај те традиционалне манифестације која промовише спорт, здрав живот и на најлепши начин представља Нови Сад и зато, заједно са својим јавним предузећима помаже организаторима у успешној реализацији маратона.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како двадесетседмогодишња маратонска традиција налаже, у трци учествују сви који то желе и воле, без обзира на године и кондицију. Тако се и мајка са две ћерке пријавила, премда ниједна од њих се не бави трчањем.

- Обе тренирају пливање, док је старија трчала маратон у Београду - објашњава мама Јелена Радић Дрк, присећајући се давних дана када је трчала. - Кристина ће трчати 400 метара, а Лена и ја, руку под руку, шест километара. Фали нам сестра која је по узрасту између њих две, али није хтела да дође.

Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Победници 27. „Новосадског маратона

Победник маратона (42,195 километара) је Зоран Радичанин (2:54:19), док је победница Љиљана Латиновић (4:38:12). На трци од 33,815 километра су Александар Радукин (2:26:57) и Александра Буркановић (2:52:09), на 25 километра Ненад Милосављевић (1:36:48) и Јелена Николић (2:10:59). Прва места у екипним штафетама освојили су Специјална бригада из Панчева (2:39:14), у трци на десет километара Ђуро Борбељ и Невена Јовановић, а на шест Зоран Марковић и Весна Богишић.


Први старт био је у 11 часова, а други око поднева. Организатори су истакли да се ове године такмиче и бројни припадници Министарства унутрашњих послова, али и Војске Србије, међу којима је и начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Жељко Петровић, док је заштитно лице манифестације капетан војске Невена Јовановић из Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре”. Због те спортске манифестације промењен је и режим саобраћаја који је важио до 17 часова. Траса Новосадског маратона креће од Трга слободе, иде Улицом Змај Јовином, Дунавском, Београдским кејом, Кејом Жртава рације, Булеваром цара Лазара, Улицом др Симе Милошевића, др Зорана Ђинића, др Вељка Петровића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана, 1300 каплара, Улицом Иве Андрића и Булеваром цара Лазара, Булеваром Европе и враћа се назад истом трасом. Поред маратона од 42.195 километра, одржавају се и пропратне трке: штафетни мартон, трка на 33.815 км, трка на 25.435 км, рекративно трчање на 10.548 км, трка грађана на шест километара, трке за основце и средњошколце на 1000 метара, 800 метара, 400 метара, традиционална пузећа трка беба на 4.195 метра, као и трка корњача, која је и заштитни знак маратона.

Л. Радловачки

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести