Захуктава се продаја бадњака, жита, рибе и сувог воћа

Божићни празници се ближе, а продаја бадњака и намирница које се на трпезама за Бадњи дан обично сервирају из дана у дан расте.
Novosađani počeli pripreme za božićne praznike Foto: R. Hadžić
Фото: Новосађани почели припреме за божићне празнике Фото: Р. Хаџић

Како “Дневник” сазнаје, продаја на новосадским пијацама за сада иде мало слабије у односу на прошлу годину, а продавци за то криве лоше време. Највише се продају бадњаци који се крећу од 70 до 100 динара, затим yачићи 70 динара, док је за жито потребно издвојити од 50 до 150 динара. Како продавци истичу, кошаре коштају од 250 до 350 динара, икебане различитих облика и врста од 250 до 350 динара, док је кеса сламе око 50 динара.

- Све се слабо продаје, а цене су исте већ десет година - казао је продавац Ђуро Узелац. - До недеље ћемо радити, а имамо бадњак, кошаре, yачиће и жито, а ове године се за сада најбоље продају бадњаци.

Фото: На Футошкој пијаци килограм сувих шљива са коштицама кошта око 260 динара Фото: Р. Хаџић

Када су у питању суве шљиве, на Футошкој пијаци килограм истих са коштицама кошта око 260 динара, док оне без коштица стају од 300 до 350 динара. За килограм сувих смокава треба издвојити око 350 динара. Оно што се такође тражи јесу ораси који коштају од 800 до 1.000 динара по килограму, у зависности од квалитета и врсте. Продавци истичу да продаја иде слабије у односу на лане због велике понуде, али да су за сада смокве и шљиве најтраженије.

Фото: Новосађани треба да издвоје 850 динара за килограм шарана Фото: Р. Хаџић

Неизоставна намирница на свечаној трпези за Бадње вече јесте риба коју Новосађани купују у великим количинама. Продавачица ДТД “Рибарство” Рада Врцељ каже како је продаја кренула веома добро.

- Снадбели смо се добро са рибом, како морском тако и са речном - казала је наша саговорница. - Највише се продаје шаран од речне рибе, а од морске скуша, ослић, шкарпина. Цене су повољне, а данас, сутра и у недељу ћемо имати акцијску продају.

Новосађани треба да издвоје 850 динара за килограм шарана, за свежу скушу 800 динара, док је за смрзнуту потребно издвојити доста мањи износ, око  330 динара. Неочишћена пастрмка кошта око 520 динара килограм, док је очишћена око 720 динара, а за веома тражени ослић је потребно издвојити од 390 до 420 динара.     

К. Ивковић Ивандекић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести