Вучевић: Велика победа самих Алмашана

Након што се Удружење „Алмашани” захвалило градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на подршци њиховој иницијативи, на основу које је Влада Србије одлучила да се Алмашки крај прогласи за културно - историјску целину, Вучевић је јуче прокоментарисао да је то велика победа самих Алмашана, али да му је драго на изразима захвалности, пошто „то није чест случај у нашем друштву”.
vucevic
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

- То је велика победа Алмашана и њихове иницијативе. Ја сам мало помогао да те ствари уобличимо и убрзамо и захвалан сам им на писму које су ми упутили. После Подграђа Петроварадинске тврђаве ми смо добили други део града који је под посебним режимом заштите и тиме гарантујемо да тамо неће бити никаквог урбанистичког хаоса, да неће бити никаквих инвестиција какве не желимо да видимо, да нико неће нарушити један историјски и културни идентитет града - казао је Вучевић.

У питању је најстарији део Новог Сада са бачке стране, који је недавно обележио три века постојања

Он је истакао да је у питању најстарији део Новог Сада са бачке стране, који је недавно обележио три века постојања и одакле је град кренуо да се развија на левој обали Дунава.

- Ово је добра ствар и тиме стварамо услове да даље инвестирамо у тај крај, да, поред Свиларе, сачувамо и Кожару. Тамо је и Академија уметности, а у окружењу је део града који одише културним и јавним животом. Крећемо у реконструкцију улице Марка Миљанова и неколико мањих улица између Рибље пијаце и ове улице. Чека нас проширење школе „Иван Гундулић”, а следи и обнова неких од најдуговечнијих улица у Новом Саду. Само две улице у граду нису никад промениле назив, а то су Лађарска и Земљане ћуприје и хоћемо да током њихове реконструкције поставимо део мобилијара и инсталација који би асоцирали на начин на који је живот текао у том крају - поручио је Милош Вучевић.

Иначе, Удружење „Алмашани” настало је 2005. године као резултат грађанске иницијативе која је, како истиче председник овог удружења др Маријан Мајин,  успела да спречи покушај тадашње локалне власти да тик поред Алмашке цркве постави булевар, што би уништило три века стари део града.

С. Кр.

 

 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести